2024. április 23., kedd

Tanyák, sorsok – Tanyasorsok

A Topolyai Téli Esték negyedik állomásaként a népes hallgatóság az Újvidéki Rádió Faluműsorából sokak számára ismert Gallusz László: Tanyák, sorsok – Tanyasorsok című könyvének bemutatóját élvezhette. A jól ismert hanghoz ezúttal arc is társult. A szerzővel Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör elnöke beszélgetett.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A beszélgetés során szó esett nemcsak a könyvről, hanem magáról a rádiós munkáról is, arról, miként került Gallusz László a mikrofon mögé, és hogyan találta meg helyét a rádiózásban. Ahogy azt tőle megtudhattuk, jó kapcsolatot ápol a gazdákkal, hiszen enélkül lehetetlenség lett volna jó műsort készíteni. Több tanulságos és érdekes történet is elhangzott egy-egy riporttal kapcsolatban, ami még kellemesebbé tette a könyvbemutató hangulatát.

A Tanyák, sorsok – Tanyasorsok című kiadvány a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg, és Gallusz László riportjaiból állt össze. A könyv bevezetőjében azonban ismerteti a tanya fogalmát, azok helyzetét és gyakoriságát a múltban, a tanyák fajtáit, továbbá azok jelenlegi helyzetét. Éppen ezért nem pusztán riportkönyv, ami szövegben és képekben őrzi a riportalanyok emlékeit és gondolatait, hanem fontos és érdekes információkat, tudásanyagot is tartalmaz, kiváltképpen azok számára, akik már nem ismerik az egykori tanyai világot.

A hallgatóság soraiban szívesen gondoltak vissza a jócskán megritkult tanyavilágra, az egykori tanyai életre, amely mára alaposan átalakult.

A Topolyai Téli Esték soron következő előadására március 3-án, kedden kerül sor. Tomik Nimród ezúttal nem beszélgetőtársként, hanem előadóként érkezik, Száz éve történt – Trianonról másként című előadásával, mely 18 órakor kezdődik a kiállítóteremben.