2024. április 19., péntek

A republikánusokhoz már eljött az Anti-Greta

A klímaszkeptikus német lány és Trump egyazon rendezvényen szónokol

Donald Trump ezúttal nem hagyta ki a republikánus aktivisták legfontosabb évenkénti politikai rendezvényét (CPAC). Ráadásul ma beszédet is mond a szerdán kezdődött négynapos rendezvényen, amelyet a marylandi National Harborban tartanak. A sok-sok fellépő közül nyilván a legnagyobb figyelem rá irányul majd, ám nagy érdeklődésre számíthat a 19 éves Naomi Seibt is.

A németországi lány is ma lép a CPAC közönsége elé, amely már kíváncsian várja a beszédét. Nagy meglepetésre azért nem kell számítaniuk, hiszen Seibt szinte ugyanazokat a nézeteket terjeszti a globális fölmelegedésről és a klímaváltozásról, mint Trump.

Megkérdőjelezi azt a tudományos konszenzust, hogy az emberi tevékenység okozza az egész bolygóra veszélyt jelentő globális fölmelegedést, vagyis tagadja a klímavészhelyzetet, a klímatudatosságot pedig téves és káros ideológiának tartja. Ezért sokan már a 17 éves svéd klímavédő aktivista, Greta Thunberg ellentétének állítják be, és a klímaszkeptikusok fiatal ikonjaként, afféle anti-Gretaként emlegetik.

Seibt tavaly kezdett videókat feltölteni a YouTube-ra. Ám nem divat- és sminktanácsokat osztogat, hanem a klímaváltozásról beszél. Igaz, a több millió követővel büszkélkedő Thunbergtől eltérően neki még csak bő ötvenezres a rajongói tábora.  

Seibt elsősorban annak köszönheti ismertségét, hogy nyíltan klímaszkeptikus, miként Trump is. Ellenfelei szerint a radikális jobboldaliak „találták ki”, ők is finanszírozzák, sőt bábfiguraként rángatják, hogy segítségével minél jobban lejárassák svéd ellenfelét. Szóval olyan ellen-Gretaként használják.

A német lány visszautasítja a gyanúsítgatásokot és vádakat. Sőt állítja: senkinek sem a bábja, és nem is tartozik semmilyen ellenoldalhoz, csupán azt szeretné elérni, hogy a klímaváltozással kapcsolatos problémákat, kérdéseket alaposan elemezzék az érdeklődők, és igyekezzenek kideríteni, vajon tudományosan megalapozottak-e a témával kapcsolatos állítások. Mert ami a médiában a globális fölmelegedésről megjelenik – állítja –, az szimpla pánikkeltés, rémhírterjesztés és véleménydiktatúra, ezért ennek véget kell vetni.

Állítólag nem vitatja, hogy a felszabaduló üvegházhatású gázok miatt melegszik a Föd légköre, ám úgy véli: sokan túlbecsülik a változások káros hatásait.

Thunberghez hasonlóan már Seibt is beszédet mondott több konferencián. Egyiken klímarealistaként mutatkozott be. Videóiban pedig arról számolt be, hogy a Heathland Institute-nak dolgozik. Annak a chicagói szervezetnek, amely tagadja a klímaváltozásról elfogadott tudományos tényeket.

A német lány mással is foglalkozik, nem csak a klímaváltozással. Például a bevándorlással és a feminizmussal, s ezek kapcsán igen kritikus véleményeket fogalmazott meg.

Hírek szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) szimpatizánsa. Erről annyit mondott, hogy nem tagja a szélsőjobboldali pártnak, bár nemrég felszólalt egyik rendezvényén.

Graham Brookie, a washingtoni székhelyű Atlanti Tanács kutatóközpont álhírazonosító részlegének (DFRL) vezetője szerint mindaz, amit Seibt művel „nem egyértelmű dezinformáció”, ámbár hasonlít rá. Greta Thunberg még ennyire sem méltatta, elzárkózott attól, hogy bármit is mondjon a témában.