2024. március 28., csütörtök

A reform kifizetődik

A kormány fókuszában a közvállalatok átszervezése és a környezetvédelem – Távozott az IMF küldöttsége

Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vučić államfő is folytatott tárgyalásokat ma a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai missziójának vezetőjével, Jan Kees Martijnnel Szerbia eddig megvalósított reformtörekvéseiről. Ana Brnabić a pénzügyi fegyelem jelentőségére mutatott rá, Aleksandar Vučić pedig a gazdasági növekedést, az új munkahelyek létesítését és az életszínvonal növelését hangsúlyozta.

Ana Brnabić és Jan Kees Martijn (Fotó: Beta)

Ana Brnabić és Jan Kees Martijn (Fotó: Beta)

A kormány közleményében kiemelték, Brnabić az IMF szerbiai missziójának vezetőjével folytatott tárgyalás során rámutatott a 2019. év gazdasági eredményeire. Rendkívül elégedett a 4,2 százalékos gazdasági emelkedéssel, ami túlszárnyalja a múlt év elején tervezett szintet. Azt is hozzátette, hogy a gazdasági növekedés az idei év első hónapjában 6,2 százalékos emelkedést mutatott. Az ilyen jó eredményt annak ellenére is sikerült elérni, hogy a két legnagyobb kereskedelmi partner, Olaszország és Németország tavaly mérsékelte a gazdasági együttműködését Szerbiával, és emellett Pristina a szerb árura 100 százalékos vámdíjat szabott ki.

A kormányfő kitért a jövő prioritásaira, a megkezdett reformok folytatására a közvállalatok szerkezeti átalakításában, valamint a környezetvédelem terén.

Jan Kees Martijn elismerte, hogy az IMF által tervezett gazdasági szinten túl teljesített Szerbia, és reményét fejezte ki, hogy a 2020. év még nagyobb sikereket hoz Szerbia számára, hiszen az ország stabilizálta a pénzügyeit, erős bankrendszerrel és magas devizatartalékokkal rendelkezik, a kívülről érkező pénzügyi sokkhatást ezzel egyensúlyozhatja.

Martijn kiemelte, tájékozódott a Szerbia 2025 beruházási tervről és mint elmondta, hisz abban, hogy az idén Szerbia teremt olyan pénzügyi helyzeteket, amelyek lehetővé teszik, hogy megvalósuljanak a tervezett nagyberuházások. Az IMF vezetője üdvözölte az Adóhivatal reformját, hiszen mint rámutatott, az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a reformok gyümölcsözőek.

Az államfő sajtóirodájának közleményéből pedig az derül ki, hogy Vučić és Martijn az ország makrogazdasági mozgásairól tárgyalt. Az IMF szerbiai missziójának vezetője külön támogatásának adott hangot a Kommerciális Bank magánosítási folyamatának sikeres befejezése kapcsán.

A tárgyalások során, amelyen jelen volt Siniša Mali pénzügyminiszter és Jorgovanka Tabaković bankkormányzó is, Jan Kees Martijn kijelentette, készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a nyugdíjak svájci képlete szerinti elszámolásáról, vagyis arról, hogy a nyugdíjak rugalmasan követhessék a gazdasági változásokat.

A folyamatban levő megállapodást Szerbia 2018-ban kezdte meg. Ez nem tartalmaz pénzügyi támogatást, kizárólag tanácsadói szerepet tölt be a Nemzetközi Valutaalap. Az együttműködési program 2021 januárjáig tart.

Az IMF a mai tárgyalással befejezte belgrádi látogatását.