2024. április 19., péntek

Kétlépcsős pristinai vámtörlés

Kurti szerint a jóindulat jele az intézkedés, Belgrádon múlik a második lépcsőfok – Az USA teljes és azonnali illetékfelszámolást akar

Az előző esti információkkal összhangban pénteken Albin Kurti koszovói kormányfő sajtótájékoztatón is megerősítette: Koszovó készen áll feloldani a Szerbia és Bosznia-Hercegovina ellen tavalyelőtt bevezetett száz százalékos vámilletékeket.

A vámok felszámolásának a tervéről pénteken délelőtt egyeztettek az új koszovói kormány koalíciós partnerei, s arra a megállapodásra jutottak, hogy március 15-én feloldják a szerbiai és bosznia-hercegovinai nyersanyagok esetében a vámot, majd – amennyiben Szerbia több hajlandóságot mutat az együttműködésre – április elsején kilencven napra feloldhatják a vámilletéket minden egyéb termék vonatkozásában is. A koszovói ellenzék már bejelentette, hogy nem támogatja majd a parlamentben az illeték visszavonását egészen addig, ameddig Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Kurti azt mondta, elvárja Szerbiától, hogy felhagyjon a Koszovó ellen irányuló diplomáciai tevékenységével, a koszovói függetlenséget elismert államok ezzel ellentétes új döntésre való rábeszélésével. Ha ez megtörténik, Pristina kész lesz teljesen feloldani az illetékeket, magyarázta Kurti, az első intézkedés, a nyersanyagokra vonatkozó, a jóindulat jele lesz, tette hozzá. A koszovói kormányfő felszólította az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is arra, hogy támogassák a pristinai adminisztráció ezen akcióját. Amennyiben Belgrád nem változtat a jelenlegi álláspontjain és politikáján, minden illetéket visszaállítanak június 15-én, értékelte Kurti.

Az Európai Unió külügyi szolgálata sajtóközleményben üdvözölte Kurti bejelentését, első lépésnek nevezte azt, s közölte, hogy kíváncsi a további részletekre is. Fontosnak ítélte meg a megingott bizalom visszaállítását Belgrád és Pristina között, mely aztán elvezethet a zsákutcába jutott párbeszéd folytatásához is. Richard Grenell, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel foglalkozó amerikai különmegbízott viszont azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy az USA nem tudja támogatni a Kurti által bejelentett kétlépcsős, részleges vámtörlést. „A mi álláspontunk teljesen egyértelmű: az illetékeket teljesen el kell törölni. Kurti komoly hibát követ el, s ezt a Fehér Ház világosan közölte Hashim Thaçi koszovói elnökkel” – áll Grenell reakciójában.