2024. március 29., péntek

Elkelt a Kereskedelmi Bank

Aláírták az adásvételi szerződést az új szlovén tulajdonossal

Siniša Mali pénzügyminiszter, Blaž Brodnjak, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) Végrehajtó Bizottságának elnöke és Arčibald Кremser, a Bizottság tagja szerdán a Pénzügyminisztériumban aláírta a Kereskedelmi Bank állami részvényeinek adásvételéről szóló szerződést, és ezzel a szlovén bank tulajdonába kerül a belgrádi pénzintézet értékpapírjainak 83,23 százaléka. A pénzügyminisztériumi közlemény szerint ezzel a Kereskedelmi Bank új stratégiai partnert kap, amely a tranzakció befejezésével átveszi az intézmény irányítását, a Szerb Köztársaság pedig 450 millió euró bevételre tesz szert. A részvényeket 387,02 millió euróért adták el, ezenkívül az államot évi 2 százalékos kamat illeti meg, amit az NLB köteles kifizetni a 2020. január 1-jétől a tranzakció befejezéséig eltelt időszakra. Szerződésbe foglalták továbbá, hogy a 2019-ben megvalósított nyereség 50 százalékát osztalékként fizetik ki, ennek alapján a Szerb Köztársaságnak 31 millió euró bevétele lesz. Előirányozták a korábbi évekből származó osztalékok kifizetését is, ilyen alapon megközelítőleg 26 millió euró érkezik az államkasszába.
Siniša Mali pénzügyminiszter sikeresnek tartja az eljárást.
– Elégedettek vagyunk a felajánlott árral, a térségbeli hasonló ügyleteket tekintve a legkedvezőbbek között van, és felülmúlta várakozásainkat. Okosan fogjuk befektetni a pénzt, elsősorban a Szerbia 2025 beruházási programra, valamint a múltból visszamaradt drága hitelek törlesztésére fordítjuk. Mindez hozzájárul a nagyobb ütemű gazdasági bővüléshez, és arra is számítunk, hogy tovább növelhetjük a béreket és a nyugdíjakat. Ott, ahol nyitott a piac, a privát tulajdonos sokkal jobban is gazdálkodhat, mint az állam. Egy komoly bankról van szó, melynek világos stratégiája és elképzelései vannak, ez az egyetlen regionális pénzintézmény, amely jelen van a Londoni Tőzsdén – mondta Mali a Pénzügyminisztérium sajtóirodájának közleménye szerint.
Blaž Brodnjak kiemelte, hogy ez fontos mérföldkő az NLB csoport fejlődésében, és hogy szerbiai jelenlétének erősítése a bank prioritásai közé tartozik. Az ügylet eredményeképpen az NLB szerbiai piaci részesedése több mint 12 százalékra ugrik, és a harmadik legnagyobb bankcsoport lesz Szerbiában.
– Köszönjük az átlátható és szakszerű eljárást, az NLB a régióban való sokéves jelenlétével szerzett tapasztalataira támaszkodva fejleszti tovább a Kereskedelmi Bankot – mondta egyebek között Brodnjak. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy a következő 5–9 hónapban várható az Európai Központi Bank, a Szlovén Bank és a Szerbiai Nemzeti Bank, valamint a konkurenciavédelmi szervek jóváhagyása, és ezekkel zárul le az ügylet. Az NLB közleménye szerint „a tranzakció várhatóan 2020 negyedik negyedében zárul le”.