2024. március 28., csütörtök

Közlekedésbiztonságról középiskolásoknak

A Közlekedésbiztonsági előadások az újvidéki középiskolások számára elnevezésű projektumot a Közlekedésbiztonsági Központ valósítja meg az újvidéki önkormányzat támogatásával.

A tegnapi bemutatón többek között jelen volt Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedésügyi kérdésekkel megbízott tagja is. – A közlekedési és útkarbantartási hivatal immár harmadik éve megszervezi az általános iskolák alsósai számára a közlekedésbiztonsági előadásokat. Az idén ezt a programot megszervezzük az újvidéki középiskolásoknak is, az idősebb diákok közlekedésbiztonság szempontjából szintén a veszélyeztetett csoportba tartoznak, ugyanis ebben a korban lehet megszerezni az engedélyt robogók és kisebb motorbiciklik vezetéséhez. A középiskola befejeztével pedig már B kategóriás vezetői engedélyhez is hozzájuthatnak. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságukra és informálásukra. A közlekedésbiztonsági előadások programjába 16 újvidéki középiskola kapcsolódott be, jövőre pedig a tervek szerint az általános iskolák felsős tagozatai számára is szervezünk hasonló rendezvényeket. Ha ez megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy az elsősöktől kezdve a középiskolásokig mindenki részt vesz a közlekedésbiztonsági felkészítésben – mondta Kravić.

Marina Tucaković, a Közlekedésbiztonsági Központ oktatója kifejtette, hogy a projektum keretében az újvidéki középiskolák első két osztályának a tanulói vesznek részt.

– Az előadásokon a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, hogy milyen veszéllyel járhat az, ha közlekedés közben mobiltelefont használnak, vagy pl. ha nem használják a biztonsági övet, illetve a bukósisakot. Nagy figyelmet szentelünk arra is, hogy elmagyarázzuk, mi történhet akkor, ha valaki alkohol hatása alatt vesz részt a közlekedésben. A projektum első része január 30-án kezdődött, ekkor a középiskolák harmadikos és negyedikes diákjai voltak jelen a szemináriumokon, elméleti és gyakorlati előadásokon vehettek részt. Oklevelet és lehetőséget kaptak arra, hogy oktatóként is részt vegyenek az alsósok képzésében – magyarázta Tucaković.