2024. április 20., szombat

A magas vérnyomás megelőzése és kezelése a cél

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház 3,5 millió dinárt nyert a minisztérium pályázatán

A topolyai egészségház egy korábban készült, statisztikai adatokkal alátámasztott tanulmánya szerint az 55 és 60 év közötti páciensek 48 százalékánál magas vérnyomást diagnosztizáltak. Ebben az életkorban még jó eséllyel megelőzhető, illetve hatékonyan kezelhető a betegség, amely komoly szövődményekhez vezethet. A topolyai egészségház az egy évig tartó projekt keretében erre fókuszál.

Dr. Kálóczi Dóra, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője elmondta, hogy az intézmény 3,5 millió dinárt nyert a minisztérium pályázatán, és ebből a pénzből egy mintegy 500 páciensre kiterjedő akciót bonyolítanak le, mely valójában már decemberben megkezdődött és 12 hónapig tart. A projekt keretében a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére, valamint gyógyítására helyezik a hangsúlyt. A szív- és keringési rendellenességek kialakulása a legtöbb esetben a magas vérnyomással hozható összefüggésbe.

Az egészségügyi ellátás színvonalának növelése érdekében a Világbank 2,3 millió eurós kedvező hiteléből a szakminisztérium vissza nem térítendő támogatásban részesíti az egészségügyi intézményeket. Szerbia 83 egészségügyi intézményében mintegy 270 millió dinárt fordítanak fejlesztésekre, eszközvásárlásra, a munkatársak képzésére, valamint megelőző és felvilágosító programok szervezésére. A szakminisztérium tehát a Világbank anyagi támogatásával valósítja meg az Együtt az egészséges életmódért projektjét, melynek célja az elsődleges egészségügyi ellátás színvonalának növelése, miközben a hangsúlyt a megelőzésre és a felvilágosításra helyezi. A projekt előirányozza a meglévő kapacitások erősítését és bővítését. Az igazgatónő elmondta, hogy egy új szervert vásárolnak, illetve új szoftverekkel segítik az adatfeldolgozást, de laboratóriumi felszerelést, egy új és korszerű defibrillátort, valamint vérnyomásmérőket és sztetoszkópokat is beszereznek a topolyai egészségház számára. A projekt keretében hat hónap után jelentést kell tenni, melynek tartalmaznia kell a mutatószámokban történt változásokat is.