2024. március 19., kedd

Temerint megkerülve Óbecsére

A képviselő-testület üléséről

Vélhetően utolsó, 44. ülését tartotta ebben a megbízatási időszakban a temerini községi képviselő-testület. Pásztor Róbert, a testület elnöke el is köszönt és tartalmas, új választási tevékenységet kívánva megköszönte a képviselők eddigi munkáját. Hasonlóan tett Đuro Žuga polgármester is, kifejezve óhaját, hogy az új összetételű testület is a polgárok érdekeit szem előtt tartva tevékenykedjen.

Akadálymentesítették a községházára való bejáratot (Góbor Béla felvétele)

Akadálymentesítették a községházára való bejáratot (Góbor Béla felvétele)

Napirenden szerepelt az Újvidék, Palánka, Petrőc, Belcsény, Zsablya, Szenttamás, Temerin és Verbász községek 2019–2028-as időszakra vonatkozó regionális hulladékgazdálkodási tervének meghozatala, amely úgy tűnik egy évek óta húzódó kérdés megoldását eredményezi. A nevezett községek összlakossága meghaladja a félmilliót. Noha a képviselők arra a kérdésre, hogy hol lesz majd a regionális hulladéklerakat, ahova a temerini szeméttelepről is átválogatva a hulladékot szállítják, nem kaptak egyöntetű választ. Ám a hulladékgazdálkodásról szóló tervből ki lehetett következtetni, hogy az Újvidék határában, a mostani hulladéklerakó helyen lesz verbászi gyűjtőközponttal.

A másik kérdés, amely mindenkit érdekelt, a Járekot és Temerint megkerülő 102-es számú, II. a rendű állami út részletes szabályozási tervének kidolgozásáról szóló határozat meghozatala volt. Közismerten a Járekon és Temerinen áthaladó, Óbecse és Zenta felé vezető regionális út az egyik legforgalmasabb útszakasz az országban. A két egymást érintő településen áthaladó úton, amelynek hossza mintegy nyolc kilométer, naponta több mint tízezer jármű hajt át, nagy zajt és fennakadást okozva a forgalomban, mivel az úttal 37 utca kereszteződik hét jelzőlámpával. A kerülőút megépítésének gondolata nem új keletű, ám komolyabban tavaly nyáron kezdtek el foglalkoznia vele, amikor a tartomány és a szerbiai közutakat kezelő közvállalat is bekapcsolódott az előkészítési munkálatokba. Néhány héttel ezelőtt pedig Aleksandar Vučić államelnök Óbecsén járva tett említést a kerülőút megépítéséről.

Bár a kerülőút megépítése még évekbe telhet, a temeriniek bizakodnak és legjobban a kerülőút nyomvonala érdekli őket, mivel magánparcellákat fog átszelni, melyeket fel kell vásárolni. A képviselő-testület ülésén magyarázatként elhangzott, hogy a kerülőút Újvidék felőli kiindulása a Járek bejáratánál levő körforgalmi út nyugati elágazásánál lesz. Innen halad nyugat, majd észak felé, megkerülve Járekot és a temerini szemétlerakatot, ahol átszeli a Temerint Szőreggel összekötő műutat, és észak-kelet felé kanyarodva valahol a Temerin és a Jegricska között félúton csatlakozik vissza az óbecsei útra.

A kerülőút jelentősen meggyorsítja majd a forgalmat Óbecse és Zenta, továbbá az országhatár felé. Temerin viszonylatában jelentős lesz, hogy az új út érinteni fogja az ipari negyedeket és jó kilátással szolgál új beruházásokhoz. Nem utolsósorban közelebb hozza a Tisza-menti településeket a jövőbeli újvidéki repülőtérhez, amely a cseneji sportrepülőtér fejlesztésével alakul majd ki az utas- és teherszállítás céljára.

A képviselők tárgyaltak még a telekrendezési illeték megállapításáról szóló határozat kiegészítéséről és módosításáról, a helyi közösségekről szóló határozat módosításáról, a kommunális rendről szóló határozat kiegészítéséről és módosításáról, valamint a közművállalat ügyviteli programjainak kiegészítéséről és más közérdekű kérdésekről.