2024. március 29., péntek

Egyházi létesítmények felújítása Csókán

A Szentháromság római katolikus templom új kerítése április közepe előtt elkészülhet

Csókán az állami védelem alatt álló, műemlék státusú Szentháromság római katolikus templom kerítése régóta felújításra várt.

Április közepére felújítják a Szentháromság katolikus templom kerítését (Gergely József felvétele)

Április közepére felújítják a Szentháromság katolikus templom kerítését (Gergely József felvétele)

A templom épületének jelentős részét sikerült felújítani az elmúlt években, a közelmúltban pedig megkezdődött a templomot két oldalról szegélyező egykori téglakerítés újjáépítése. A kivitelezést végző, a közbeszerzési eljárás során nyertes kragujevaci cég munkavezetője elmondta, hogy a munkálatok jól haladnak. Február eleje óta dolgoznak, és a kedvező tavaszias időjárásnak köszönhetően már előrehaladtak a munkálatokban. Az alapok nagy részét kiásták, de meggyűlt a bajuk a benzinkút mögötti egykori falszakasz alapjának a kiásásával, ugyanis ezen a részen a régi falat egy méter széles téglaalapra építették, nem úgy, mint a 170 méter hosszú téglakerítés többi részén, ahol hatvancentis alapra építkeztek az egykori templomkerítés építői. Amennyiben továbbra is kedvezően alakul az időjárás, a csókai Szentháromság római katolikus templom új téglakerítése április közepe előtt elkészül.

Zombori Csaba alpolgármester a község egyházi létesítményeinek a felújításával kapcsolatban elmondta, hogy a tiszaszentmiklósi Szent József katolikus templom tornya és hajója 5,2 millió dinár ráfordításával újult meg, a munkálatok nemrégiben fejeződtek be.

– A csókai Szentháromság katolikus templom műemlék, ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy a templom körüli kerítést eredeti állapotában állítsuk vissza. A kerítés helyreállítása az első szakaszban 5,8 millió dinárt igényel. A tiszaszentmiklósi pravoszláv templom szigetelését is szeretnénk elvégezni, erre a célra 3,2 millió dinárt különítettünk el a költségvetésből. A felsorolt beruházások értéke 14,2 millió dinár, a munkálatok költségeihez az egyházak tíz százalékban járulnak hozzá – hangsúlyozta a község alpolgármestere.