2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Jobb egy 0:3, mint három 0:1

A Debrecen ellen javíthat kínos mezőkövesdi veresége után a Fradi

Ritkán számolhatunk be akkora meglepetésről, mint ami egy hete, az OTP Bank Liga 22. fordulójában történt: a 2019/2020-as szezonban ugyanis másodszor fordult elő, hogy a Ferencváros bajnoki vereséget szenvedett. A címvédővel augusztus 29-én esett meg az a csúfság legutóbb, hogy vesztesen hagyta el a pályát, akkor Felcsúton a Puskás Akadémia páholta el alaposan. Ezúttal a harmadik helyen álló Mezőkövesd intézte el úgy, hogy pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, melyik csapat a jobb. Kuttor Attila a szokásos 4–4–2-es felállást favorizálta, a csapat pedig meghálálta a támadójátékba vetett hitet. A 11. percben a bosnyák Dino Beširović beívelésére a fehérorosz Aljakszandr Karnyicki érkezett (1:0), a 30. percben már Beširović lőtt szép gólt 17 méterről, a kegyelemdöfést pedig már a 30. percben bevitte a hazai csapat Cseri Tamás révén (3:0). A második félidőben hiába játszott mezőnyfölényben a címvédő, gólszerzési esélye sem nagyon adódott.

Megérdemelten nyertünk, talán most nyújtottuk a legjobb teljesítményt azóta, amióta én vagyok a Mezőkövesd edzője. Bár a Fradit legyőzni éppúgy három pontot ér, mint bármelyik másik csapatot” – nyilatkozta Kuttor Attila.

Szerhij Rebrov úgy vélte, olykor jól jön az ilyen vereség. „Kellett az ébresztő a csapatnak, ez a kudarc majd felkelti a játékosokban azt az érzést, hogy ezután még keményebben kell dolgozniuk. Jobb egyszer kikapni 3:0-ra, mint háromszor 1:0-ra.”

A Mezőkövesd a hétvégén az utolsó előtti ZTE ellen folytatja ismét hazai környezetben, a zalaiak számára minden pont létfontosságú, főleg, hogy legutóbb sima 4:1-es vereséget szenvedtek a Fehérvártól. Márton Gábor szerint ahhoz, hogy a futballistái élvezzék a játékot, és merjenek futballozni, önbizalomra lenne szükség. A felek szezonbeli két mérkőzése a mezőkövesdieknek kedvezett: augusztusban Budu Zivzivadze góljával 1:0-ra nyertek otthon, de novemberben is kellett a grúz támadó gólja az 1:1-es egerszegi döntetlenhez.

A Fradi ellenfele a Debrecen lesz, amellyel a szezonban egyszer találkozott, de akkor a Nagyerdei Stadionban 6:1-re kiütötte a hazaiakat. Legutóbb 2018. október 6-án fordult elő, hogy a Loki pontot szerzett a Groupama Arénában, az akkori 2:2 előtt és után is a Fradi győzött 2:1-re. A Debrecenre ráférne a sikerélmény, mert tavasszal két győzelem és két döntetlen után hullámvölgybe került, előbb hazai pályán 3:1-re kikapott a Mezőkövesdtől, majd a múlt szombaton hiába vezetett Pakson, végül a hajrában két gólt kapva 4:2-es vereséget szenvedett.

A Fehérvár megszilárdíthatja második helyét, ehhez megfelelő ellenfélnek ígérkezik hazai közönség előtt a tök utolsó, sorsát lassan megpecsételő Kaposvár.

Az 5. helyen álló Honvéd fontos mérkőzést vív a Diósgyőrrel, amelyet három ponttal előz meg. Egy sikerrel hat pontra nőne a különbség, és a kispestiek leráznák magukról a középmezőny második felét. A DVTK legutóbb 2014 áprilisában tudott vendégként nyerni a Honvéd ellen.

A Kisvárda és a Paks azért küzd, hogy minél távolabb kerüljön a kiesőzónától. Jelenleg előbbi négy, utóbbi öt ponttal előzi meg a 11. Zalaegerszeget – amelyik győz a hétvégén, kicsit fellélegezhet.

Az Újpest két és fél hónap – és öt nyeretlen bajnoki – után ismét győzött, Novothny Soma büntetője kellett a szűkös 1:0-s sikerhez Kaposváron. A hazai pálya mizériája azonban nem oldódott még meg, így a lila-fehérek a Szusza Ferenc Stadion helyett ezúttal Zalaegerszegen fogadják a Puskás Akadémiát.

A 23. forduló programja

Február 29., szombat: Mezőkövesd–Zalaegerszeg (17 óra), Fehérvár–Kaposvár (17), Újpest–Puskás Akadémia (17), Honvéd–Diósgyőr (17), Kisvárda–Paks (17), Ferencváros–Debrecen (19.30).