2024. április 26., péntek
EURÓPA-LIGA

Az első szűrő

Míg a Bajnokok Ligájában még csak az odavágóknál tartottak a héten a csapatok az egyenes kieséses szakasz első körében, az ennél több csapatot felvonultató és gyorsabb bonyolítású második számú európai klubtornán a ma esti visszavágókkal meg fog feleződni a gárdák száma, és kialakul a nyolcaddöntő mezőnye.

Az előzetesen hosszabb menetelésre számító csapatok közül az Ajax, a Porto és a Benfica került szorult helyzetbe párharcának első felvonásán. Az előző szezonban BL-elődöntőig menetelő hollandoknak máris meggyűlhet a bajuk, hiszen a Getafe otthonában kellemetlen 2:0-s vereséget könyveltek el, és a hazai pontvadászatban is szépen muzsikáló spanyolok várhatóan idegenben sem fogják könnyen adni a bőrüket, főleg ha azt nézzük, milyen ritkán van esélyük európai szereplésre. A Porto a Leverkusen otthonában összeszedett hátrányt (1:2) kényszerül ledolgozni, és hasonló helyzetben van a Benfica a Sahtarral szemben. A Salzburgnak lényegesen nehezebb lesz a feladata, hiszen Frankfurtban egy négyest kapott. Szoboszlai Dominikék számára az egyetlen pozitívum, hogy be tudtak találni, ám ennek csak akkor lesz jelentősége, ha otthon legalább három gólt lőnek.

A topcsapatok közül az Internek lesz a legkönnyebb dolga, amely hazai környezetben – igaz, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül – védheti a Ludogorec otthonában szerzett 2:0-s előnyt. Az Arsenalnak szintén van mozgástere az Olimpiakosszal szemben (1:0), míg a rekordbajnok Sevillának otthon kell dűlőre vinnie a dolgot a román CFR ellen (1:1), ahogy a szintén nagy trófeaesélyes Manchester Unitednek a Brugge ellen (1:1).