2024. április 24., szerda

Értelmeztek, megerősítettek

A kisebbségi pártokat csak hátrányos helyzetben érinti a külön elbírálás

A köztársasági képviselőház ma elfogadta a parlament alkotmányos és jogalkotási kérdésekkel foglalkozó bizottsága által beterjesztett hiteles értelmezést, amely a helyhatósági választásokról szóló törvény 40. cikkelyének 5. bekezdését érinti.

Fotó: Ótos András (archív)

Fotó: Ótos András (archív)

Maja Gojković, a parlament elnöke mára rendkívüli ülést hívott össze, amely egyedüli napirendi pontja az érintett törvény 40. szakaszának autentikus értelmezésére vonatkozott. Az ülés nem tartott sokáig, a képviselők nem folytattak vitát a kérdésben, ugyanis a törvénnyel kapcsolatban csupán egy technikai kérdés merült fel, a törvényi rendelkezés értelmezését kérte a bizottság, vagyis a törvényben semmi sem módosult.

Đorđe Komlenski, az illetékes bizottság elnöke a napirendi pont beterjesztésének ismertetésekor elmondta, a magyarázat szerint a helyhatósági választásokról szóló törvény 40. cikkelyének 5. bekezdését úgy kell értelmezni, hogy a kisebbségi pártok részt vesznek a mandátumok elosztásában abban az esetben is, ha ezek a pártok nem érték el a 3 százalékos választási küszöböt, mégpedig úgy, hogy a begyűjtött szavazatokhoz hozzáadják a szavazatok további 35 százalékát.

Ezzel az értelmezéssel csak megerősítették azt a törvényrendelkezést, amit két héttel ezelőtt megszavazott a parlament a parlamenti és a helyhatósági választások kapcsán.

Komlenski hozzáfűzte, a törvényi rendelkezés autentikus értelmezésére azért volt szükség, hogy elkerüljék azokat az aggályokat, melyek szerint a kisebbségi pártok esetében akkor is megnövelnék a begyűjtött szavazatok számát 35 százalékkal, ha a párt átlépte a választási küszöböt. Erre az értelmezésre elsősorban azoknak a településeknek az esetében van szükség, ahol a kisebbségi lakosság van többségben. Az autentikus értelmezéssel a törvényi rendelkezéssel való visszaélését kívánták elkerülni.

Vagyis a parlamenti képviselők ezzel azt hagyták jóvá, hogy a kisebbségi pártok esetében az önkormányzati választásoknál nem érvényesül az úgynevezett 35 százalékos szabály, ha a kisebbségi párt a helyhatósági választásokon begyűjtött szavazatokkal meghaladta a 3 százalékos választási küszöböt.

A rendkívüli ülés rövid ideig tartott, csupán néhány percet vett igénybe. A szavazást követően a parlament a hétfőn megkezdetett rendkívüli ülés naprendjén szereplő gazdasági törvények megvitatásával folytatta a munkát.