2024. március 29., péntek

Az együvé tartozás öröme

Kedden este a szegedi Milleniumi Kávéházban mutattuk be lapunk legújabb kiadványait

Az együvé tartozás öröme és az együttgondolkodás felemelő érzése jellemezte a Magyar Szó keddi, szegedi élőújságját, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is a Milleniumi Kávéházban tartottunk meg, ahol bemutattuk lapunk legújabb kiadványait, valamint szó esett a Magyar Szó múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumairól, illetve szerkesztőségünk jövőre vonatkozó terveiről is.

A rendezvény kezdetén Balogh József üdvözölte az egybegyűlteket (Dávid Csilla felvétele)

A rendezvény kezdetén Balogh József üdvözölte az egybegyűlteket (Dávid Csilla felvétele)

A rendezvény kezdetén a szervezők nevében Balogh József, a VMDK Szegedi Tagozata Közhasznú Egyesület elnökségi tagja üdvözölte az egybegyűlteket, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy újra vendégül láthatják szerkesztőségünk tagjait, és megismerhetik legújabb kiadványainkat, amelyek – mint mondta – nemcsak a vajdasági, hanem a szegedi közönség számára is sok örömteli pillanatot tartogatnak.

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője lapunk múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait elevenítette fel köszöntőjében, valamint kitért az élőújságok jelentőségére is, amelyek évtizedek óta kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy közvetlen kapcsolatot tartsunk fenn olvasóinkkal, illetve meghallgassuk az észrevételeiket, javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami tetszik nekik a Magyar Szóban, mi az, amiről olvasni szeretnének a lapban.

Dávid Csillának, lapunk fotóriporterének a kiállítását Varjú Márta nyitotta meg (Dávid Csilla felvétele)

Dávid Csillának, lapunk fotóriporterének a kiállítását Varjú Márta nyitotta meg (Dávid Csilla felvétele)

Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy olvasóinkkal közösen alakítsuk lapunk tartalmát. Hozzátette, volt olyan időszak a Magyar Szó életében, amikor a vezetői úgy vélték, hogy az élőújságok elavultak és ma már nincs rájuk igény az olvasók körében. Ám az elmúlt évek során, amióta sikerült újraindítani az élőújságok sorát, a tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis sokan szeretik az ilyen jellegű rendezvényeket, éppen ezért – ahogyan fogalmazott – a Magyar Szó szerkesztősége a jövőben is folytatni szeretné azok rendszeres megszervezését, lehetőség szerint minél több helyre, köztük a legkisebb településekre is eljutva. Varjú Márta ezt követően megnyitotta lapunk fotóriporterének, Dávid Csillának a Magyar Szó hetvenöt éves jubileuma alkalmából készült fotókiállítását, amelynek képeit a szegedi közönség soraiban helyet foglalók is nagy érdeklődéssel fogadtak.

A Magyar Szó legújabb kiadványait, a Naptár 2020 és a Szélcsengő, valamint a Mérföldkövek – 75 év, 75 írás és az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek című köteteket azok szerkesztői, Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és Fodor István, lapunk nyugalmazott szerkesztője mutatta be az egybegyűlteknek, Gergely József, az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek című kötet szerzője pedig néhány érdekes anekdotát osztott meg az egybegyűltekkel.

A rendezvény folytatásában Kabók Erika, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese az általa szerkesztett Hétvége melléklet terveit ismertette a szegedi közönséggel, külön kitérve azokra az elképzelésekre, amelyekkel a Magyar Szó a trianoni békediktátum évfordulójára készül, ugyanis – mint mondta – az évforduló kapcsán olyan riportsorozatot tervezünk, amelynek cikkeiben szó esik egyebek mellett a trianoni események utáni helyzetről, a szoborrombolásokról és sok egyéb témáról is.

Az est zárásaként Sándor Zoltán, lapunk szerkesztője olvasott fel részleteket a MagyarZó Pistike messéiből, amelyeket az egybegyűltek kitörő lelkesedéssel és hangos kacagással fogadtak.