2024. április 20., szombat

Érkeznek a védőmaszkok

Az egészségügyi minisztérium pánikkeltés miatt bűnvádi feljelentést tett

Ma délelőtt újabb négy személytől vett mintákat vizsgáltak meg a Torlak Virológiai Intézet laboratóriumában a COVID-19 koronavírus jelenlétére, ám ezek mindegyike negatív volt. Ezzel 20-ra növekedett azoknak a személyeknek a száma, akiktől a fertőzés gyanúja miatt mintát vettek, közölték az egészségügyi minisztériumban a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, majd arra is emlékeztettek, hogy elkezdett működni a covid19.rs honlap, ahol a polgárok hitelt érdemlően tájékozódhatnak a térség mostanra szinte mindegyik országában megjelent, Kínából származó vírusról. A honlap adatait naponta kétszer, reggel 8-kor és este 6-kor frissítik. Azok, akik olyan országból tértek vissza, ahol megjelent a koronavírus és légzőszervrendszeri megbetegedés tünetei, továbbá láz jelentkezik náluk, a 064/894-52-35-ös, az egészségügyi minisztérium működtettette telefonszámot hívhatják.

Továbbra is hiánycikk a védőmaszk (Dávid Csilla illusztrációja)

Az állami szervek és intézmények illetékesei szerint a gyógyszertárakban van elegendő védőmaszk (Dávid Csilla illusztrációja)

Habár a szakma véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy az egyszer használatos védőmaszkok valóban hatékony védelmet nyújtanak-e vírussal szemben, a gyógyszertárakban pillanatnyilag ezek bizonyulnak a legkelendőbb portékának. Az állami szervek és intézmények illetékeseinek állítása szerint van elegendő védőmaszk, míg a polgárok országszerte arra panaszkodnak, hogy nem tudtak maszkot vásárolni. Erről tanúskodik a lapunk mai számában megjelent, a szabadkai helyzetet felmérő írás is, amely szerint szerdán már nem lehetett védőmaszkot vásárolni a Szabadkai Gyógyszertárak fiókintézeteiben. Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) megbízott igazgatója szerint a maszkhiány csupán néhány gyógyszertárat érint, méghozzá két okból kifolyólag: a polgárok pánikba estek és elkezdték tömegesen, nagy mennyiségben vásárolni a védőmaszkokat, valamint megszűnt a behozatal Kínából. A szerbiai gyártóknak időre volt szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a megnőtt kereslethez és az azzal párhuzamosan csökkenő behozatalhoz – tette hozzá Sanja Radojević Škodrić, mondván, hogy tegnap reggel az összes olyan gyógyszertárba érkezett védőmaszk, ahol korábban hiány alakult ki.

A védőmaszkokkal kapcsolatban Branimir Nestorović tüdőgyógyász kifejtette, hogy azok nem nyújtanak kellő védelmet a vírussal szemben. Elmondása szerint a védőmaszkot kizárólag a már fertőzött személynek indokolt viselnie, polgártársai védelmének céljával. Persze a védőmaszk pozitív pszichikai hatása nem mellékes tényező, hiszen a megfelelő lelkiállapot kedvezően befolyásolhatja az immunitást – derült ki a szakember nyilatkozatából.

A magyarországi média némelyike, orvosok nyilatkozatára hivatkozva, arra hívja fel a figyelmet, hogy a sebészi maszk nem véd a vírusok ellen, míg az úgynevezett FFP3, kilégzőszelepes maszk (félálarc), megfelelő védelmet biztosít, ugyanakkor a magyar médiában szintén találkozhatunk olyan nyilatkozatokkal, amelyek szerint például a rendszeres kézmosás, valamint a tömeges rendezvények kerülése bármelyik maszknál fontosabb és hatékonyabb óvintézkedés. Az Egészségügyi Világszervezet magyar nyelvű Facebook-oldalán az alábbi ajánlásokat tette közzé: gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal; tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használata, ami után ismét alapos kézmosás szükséges; a lázas betegekkel való kontaktus kerülése; lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése; az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az koronavírus már megjelent; nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

Az államvezetés és a szakma a koronavírus kapcsán a pánikot és a pánikkeltést tartja a legveszélyesebbnek. Ennek szellemiségében az egészségügyi minisztérium pánikkeltés okán bűnvádi feljelentést tett az ellen az ismeretlen nő ellen, aki egy, a közösségi portálokon és fórumokon terjedő hangfelvételen azt állítja, hogy a COVID-19 valójában már megjelent Szerbiában, sőt, halálos áldozata is van, az államvezetés azonban titkolja ezt.