2024. április 19., péntek

Megtörtént eset alapján

A FEST20 filmszemle legtöbb alkotását valós történetek alapján forgatták

Az idén 18 filmet válogattak be a listára, túlnyomó többségük a dráma műfajába tartozik. Elgondolkodtató, leginkább megtörtént eset alapján forgatott filmekről van szó, csupán két alkotás képviseli a könnyed komédia műfaját.

– Az idei FEST megnyitóalkotása Srđan Golubović rendező Otac (Az édesapa) című filmje, a szerzői csapat egy része jelen lesz az ünnepi hangulatú vetítésen, szombaton 19 órakor. Reméljük, hogy a rendező is eljön. Az alkotás érzékeny témát dolgoz fel, részben megtörtént eset alapján, egy apáról szól, aki a gyámsági jogért küzd. A mese hátterében a szegénység hatalmasodik ki, ez miatt történhetett meg az, hogy az apától megvonták a gyermeknevelés jogát. Nagyon örülünk annak, hogy a FEST programjában ismét megjelentek az olyan nevek, mint Woody Allen (Egy esős nap New Yorkban), és Roman Polanski (Tiszt és kém, eredeti címén J'Accuse), amely a 19. és a 20. század fordulóját megbélyegző Dreyfus-botrányt dolgozza fel. Itt van még Jim Jarmusch rendező (A holtak nem halnak meg, Bill Murray-jal a főszerepben, február 29-én 22 órától) is. Az Ellenállók (Wasp Network) című alkotást március 4-én láthatjuk, a Floridán történt bombatámadásokkal foglalkozik. Ezek a robbantásos merényletek az ott élő kubai bevándorlók tevékenységéhez fűződnek, és a múlt évszázad '80-as és '90-es éveiben történtek. Penélope Cruz alakítja a főszerepet. A Léghajósok (The Aeronauts) című filmet is érdemes kiemelni, Tom Harper legújabb munkája történelmi kalanddráma, a repülés kezdetének idejéről. Úgy vélem, hogy valóban jó év vár ránk a filmművészet tekintetében. Kihasználom a lehetőséget, és emlékeztetem az újvidéki filmkedvelőket arra, hogy – szokás szerint – az idei válogatásban is szerepelnek olyan filmcímek, amelyek csak most, a FEST keretében kerülnek a repertoárra, később nem vetítik őket a szerbiai mozikban – hallottuk Jelena Galetin-Žakićtól, a fesztivál szóvivőjétől.

Az idei programban találjuk még Clint Eastwood nevét is, akárcsak a True History of the Kelly Gang című filmet, amelyben Russel Crow alakítja a főszerepet, valamint a Jojo Rabbit, azaz Jojo Nyuszi című alkotást is, amely nagy érdeklődést keltett az utóbbi időben. Ez utóbbi lesz a FEST20 záróvetítése március 8-án, a második világháború idején játszódik, a hitleri rezsimet veszi célkeresztbe.

A beválogatott alkotásokat az Arena Cineplex moziban nézhetjük meg, a vetítések 19 és 22 órakor kezdődnek, a mozi legnagyobb, 5-ös számú termében. A belépőjegyek ára előadásonként 350 dinár, jegykomplettek is válthatók.