2024. március 19., kedd

Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!

Téltemetés a topolyai Tájházban

Az év legvidámabb időszaka volt hajdan a farsang, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, zajos mulatságok, lakodalmak, mulatozás, nagy evés-ivások jellemezték. A szokások farsang végére, farsang farkára összpontosultak egykor, s így van ez ma is, ami a jelmezes, téltemető felvonulásokat illeti. A farsangi hagyományok újjászülettek: Topolyán és a környező falvakban is tartanak vidám téltemető felvonulásokat, és a bálok időszaka is ez a néhány hét.

Eltemették a nagybőgőt Topolyán is, húsvétig „tilos” a tánc, az esküvői mulatság, a vigadalom (Herceg Elizabetta felvétele)

Eltemették a nagybőgőt Topolyán is, húsvétig „tilos” a tánc, az esküvői mulatság, a vigadalom (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében idén is megtartották a télűző farsangi felvonulást, melyen az óvodások és általános iskolások együtt vonultak a felnőttekkel, jelmezbe öltözve. A vidám maskarás sereg a Felvonulási téren gyülekezett, ahonnan sípokkal, csörgőkkel felszerelkezve vonultak a Tájház udvarára. Itt a hagyományokhoz híven megtörtént a kiszebábégetés és végül a bőgőtemetés, ami a nagyböjtre való felkészülést, a bálok, vigasságok lezárását jelképezi. A kiszebáb elégetésével pedig nemcsak a telet, hanem a betegségeket is elégették. Vesszen a tél, jöjjön a tavasz! – skandálták a gyerekek, amíg a telet jelképező báb hamuvá égett.

A tavaszias időben a tájház udvarán végül fánkkal, teával, forralt borral kedveskedtek a szervezők a népes gyerekseregnek és a farsangoló felnőtteknek.

Hamvazószerdán, ma kezdődik a 40 napos böjt, amely a test és a lélek megtisztulását szolgáló csöndesebb időszak.