2024. április 23., kedd

A kereskedők is emberek

A Szolidaritás Szabadkai Polgárok Egyesülete ma egy szimbolikus megmozdulást szervezett a városközpontban A kereskedők is emberek címmel, illetve követeléseiket is kifejtették egy sajtótájékoztató keretében. Olajos Nagy Miklós, az egyesület szabadkai szervezetének titkára a boltok vasárnapi nyitva tartásáról beszélt a jelenlévőknek.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– Az elmúlt hónapok folyamán számos kereskedővel, polgári egyesülettel, szakszervezettel folytattunk beszélgetést a vasárnapi nyitva tartás beszüntetésének kezdeményezéséről. Azt követeljük a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztériumtól, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztériumtól, hogy javasolja a köztársasági kormánynak minden kiskereskedés vasárnapi zárva tartása rendeletének elfogadását. Kérelmünk nem vonatkozik az állami gyógyszertárakra és a benzinkutakra – nyilatkozta a média képviselőinek Olajos Nagy Miklós, majd hozzátette, hogy mintegy 208 ezer polgár dolgozik a kereskedelemben, ennek 70 százaléka nő.

– A legtöbb kereskedőnek csak két szabadnapja van havonta és sokszor előfordul, hogy a túlórát nem fizetik ki. A kereskedelmi felügyelőségnél azonban nincs elegendő munkaerő ahhoz, hogy utánajárjanak a szabálytalanságoknak. Mindezt felül kellene vizsgálni a rendelethozatal előtt – javasolta a szervezet titkára.