2024. április 24., szerda

Jobb felkészülni

Nem kaphatók orvosi maszkok a Szabadkai Gyógyszertárak fiókintézeteiben

A világon egyre inkább elterjedő koronavírusról szóló hírek lepik el a világhálót és a médiát. Szabadka utcáit járva egyre gyakrabban futhatunk össze olyan járókelőkkel, akik orvosi védőmaszkkal az arcukon közlekednek. Ki a megelőzés, ki egyéb betegsége kordában tartása miatt hoz döntést a maszkok viseléséről.

Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelena Pavlović (Fotó: Patyi Szilárd)

A Szabadkai Gyógyszertárak fiókintézeteiben már nem lehet ilyen védőmaszkokat vásárolni, és még nem tudni, mikor érkeznek meg a maszkok a beszállítóktól, de amennyiben feltöltik a készletet, az árak változatlanok maradnak, nyilatkozta lapunknak Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak igazgatója.

– A Szabadkai Gyógyszertárak, a többi egészségügyi intézményhez hasonlóan, tartja magát azokhoz az információkhoz, amelyeket az egészségügyi minisztériumtól, illetve a közegészségügyi intézettől kap. Elsősorban a megelőzést javasoljuk a pácienseinknek, pontosabban a maszkok viselését, illetve minden olyan eszközt, amely az esetleges fertőzésektől való védelmet segítheti elő. Fontos a rendszeres kézmosás, az állandó zárt helyen történő tartózkodás elkerülése olyan helyeken, ahol sok ember van, zsebkendő használata köhögés és tüsszentés esetén, kerülni kell a betegségben szenvedők társaságát, valamint az is fontos, hogy a piszkos kéz ne érintkezzen közvetlenül a szemekkel és a szájjal. A maszkok viselése esetén lényeges, hogy azokat a megfelelő módon használjuk, és gyakran cseréljük. A koronavírus miatt kialakult helyzet kezdetén magas volt a légszennyezettség. Már abban az időszakban megkezdtük a meghatározott fajtájú maszkok beszerzését, és időszakosan zajlott a rendelés, azonban hamar hiány lépett fel a beszállítónál. Jelenleg nincsenek maszkok a készletünkben, de nagy rájuk a kereslet. Amint beszerezzük őket, a vásárlók megveszik. Azon dolgozunk, hogy feltöltsük a készletünket, viszont egyes előrejelzések szerint március végéig nem lesz folyamatos az ellátás, vagy egyáltalán nem is lesz. Ez a globális helyzet, az egész világon hiány van maszkokból, nem csak nálunk. A Szabadkai Gyógyszertárakban lehet kapni fertőtlenítő szereket gél és nedves törlőkendő formájában is, ezek megelőzésre szolgáló eszközök. Amennyiben ismét készleten lesznek, a maszkok árazásán nem változtatunk, de a díjszabás emelkedése a beszállítótól is függ. Akkor lehetnek drágábbak, ha a beszállítók emelik a nagykereskedési árakat. Az egyszerűbb sebészeti maszkok általában kevesebbe kerülnek, míg a speciális szűrővel ellátottak az összetettségük miatt drágábbak – magyarázta az igazgató.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Jelena Pavlović azt is elmondta, hogy a sebészeti maszkokat rövid távú viselésre tervezték, amik az egészségügyi dolgozókat és a betegségben szenvedőket védelmezik zárt, egészségügyileg szabályozott helyiségben.

– Amennyiben valakinél jelentkeznek bármelyik megbetegedés fertőzésének tünetei és sok ember között tartózkodik, javasolt a maszk használata. Tudni kell azonban, hogy azok nem nyújtanak teljes körű védelmet, különösen akkor nem, ha tovább viselik őket a kelleténél. Légzőszervi megbetegedések esetén indokolt és ajánlatos a maszkok használata, akárcsak abban az esetben, ha egészséges emberként megyünk olyan helyre, ahol betegek tartózkodnak – mondta Jelena Pavlović.