2024. március 29., péntek

Kiszehajtás és farsangi mulatság

Kiszehajtást és farsangi mulatságot szerveztek tegnap délelőtt Kispiacon a helyi gyerekek számára.

A rendezvényen a szervezők igyekeztek feleleveníteni a régi farsangi népszokásokat, rámutatva a résztvevők számára a kiszebáb jelentőségére, valamint felidézve a népi ügyességi játékok, a mulatságok és a farsangi lakomák hangulatát. A jelmezes felvonuláson, majd az azt követő táncházon és ügyességi játékokon mintegy százötven gyerek vett részt. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy a fiatalok is megismerkedhessenek a régi hagyományokkal.

– A gyermekek nagyon nyitottak ezek iránt a hagyományok iránt, mert játékosan próbáljuk megközelíteni a témát, úgy, ahogy őseink hagyták ezeket hátra nekünk. A télűzés hagyományosan a farsang farkához, húshagyókeddhez fűződött, és a leírásokban megtaláltuk, hogy itt, Kispiacon is volt kiszebábégetés. A kiszebáb a gonosz, rossz dolgokat, a betegséget és a telet szimbolizálja. Igaz, hogy az idén a telet nem űztük, mert nem volt mit elűzni, inkább a gonoszt, a betegséget igyekeztünk azzal a kiszebábbal szimbolizálni, amelyet a kultúrotthon udvarában elégettünk. A leírásokban megtaláltuk azt is, hogy ahol folyóvíz volt, ott le is engedték a bábot – hangsúlyozta Kávai Bózsó Ildikó, a Kárász Karolina Általános Iskola pedagógusa.

A kiszehajtás és a farsangi mulatság már hagyománynak számít Kispiacon, és ezt a hagyományt a szervezők évről évre igyekeznek életben tartani.

– Örömmel láttam, hogy nemcsak az óvodások és az iskolások kapcsolódtak be a farsangi rendezvényünkbe, hanem az egészen kicsik és a felnőttek is. Nagyon örülök, hogy ezt a rendezvényt minden évben meg tudjuk szervezni. Igyekszünk tudatosítani a gyerekekben, hogy mit is jelent ez, hogy a farsang nem csupán egyetlen naphoz köthető, hanem egy egész időszakhoz, amely január hatodikán kezdődik és húshagyókedden ér véget. Ez az időszak a mulatságról, a bálokról, a lakomákról szól, mert másnap már hamvazószerda következik, és azzal elkezdődik egy másik időszak. Ebben az időszakban a hagyományok szerint az emberek kifelé élnek, tehát megpróbálnak magukból mindent kiadni, viszont másnaptól az ember kicsit magára figyel, és befelé fordul, készül a húsvétra. Jó lenne visszahozni ezeket a hagyományokat, hogy egy picit éljünk mindazzal, ami körülvesz minket, és ne csak a rohanásról szóljanak a mindennapjaink – emelte ki Sárkány Dóra, a helyi Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke és egyben a rendezvény fő szervezője.