2024. április 18., csütörtök

Hatalmas lépés az Izidának

A bácsfeketehegyi Izida napközije megkapta a működési tanúsítványt – A kishegyesi önkormányzat havi szinten fogja támogatni az Izida munkáj

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület sérült gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó napközije a héten megkapta a hivatalos működési licencet az illetékes minisztériumtól.

Kerekes Zoltán, Lukács Klára és Papp Julianna a megszerzett tanúsítvánnyal (Lakatos János felvétele)

Kerekes Zoltán, Lukács Klára és Papp Julianna a megszerzett tanúsítvánnyal (Lakatos János felvétele)

Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja személyesen is gratuláltak az intézmény vezetőjének az elért eredményhez. Ez előrelépés az egyesület számára, hiszen a község területén egyedül ők rendelkeznek kellő tanúsítvánnyal az ilyen jellegű szociális tevékenység végzésére. Papp Julianna, az Izida elnöke arról számolt be lapunknak, hogy székházukban 2008 óta folyik napközi foglalkozás sérült gyerekek számára, és négy évig tartott, amíg minden szabályzatnak, minden technikai követelménynek eleget tudtak tenni.

– Nem könnyítette a helyzetünket, hogy mindent egyedül csináltunk, nem fogadtunk szakembert, hogy megcsinálja helyettünk. Ez még nagyobb értéket ad ennek a dokumentumnak, ugyanis ez alatt a négy év alatt jobban megismertük az előírásokat. Mi sérült embereknek nyújtunk szolgáltatást napközi formájában, a sérült emberek érdekeit védjük. A licenc megszerzésének köszönhetően jobban tudunk segíteni azoknak, akik ide járnak hozzánk – mondta el Papp, majd arról is szólt, hogy az egyesületüknek más tevékenységei is vannak. Gyógypedagógusuk, pszichológusuk iskolás gyermekek számára tart foglalkozásokat, akiknél az iskolás korban valamilyen fejlődési probléma jelentkezik. Emellett van egy mobil csapatuk, amely rendszeresen látogatja azokat a felhasználókat, akik képtelenek eljutni az Izida székházáig. Ezek súlyosabb esetek, ugyanis az egyesület gondoskodik a felhasználók szállításáról.

A licencnek köszönhetően az egyesület jobban tud fejlődni és talán nagyobb anyagi biztonságot is jelent, fogalmazott az elnök.

– Az önkormányzat minden évben kiírja a közbeszerzést, és azon keresztül ezt a szolgáltatást valamilyen formában támogatni tudja. Gondolom, hogy ez az irat hozzásegít, hogy prioritást élvezzen a szolgáltatásunk a község területén. Annál is inkább, mert egyedüliként segítünk a sérült embereknek, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban – mondta Papp.

Egy négyéves procedúra végére került most pont, mondta el a licenc megszerzése kapcsán Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Egy folyamat végére került most pont, vagy még inkább vessző, mert most veszünk egy mély levegőt és folytatjuk tovább. Mi idáig is támogattuk a Izida munkáját, de most rendelkezésünkre áll a kellő jogi háttér, hogy még inkább támogatni tudjuk őket. Itt elsősorban anyagi támogatásra gondolok – fogalmazott az alpolgármester.

Az Izida kiemelten fontos Kishegyes önkormányzata számára, mondta el lapunknak Sárközi István, a községi képviselő-testület titkára.

– Az önkormányzat, ahogy idáig, úgy ezentúl is támogatni fogja az Izida tevékenységét. Viszont az idei évtől a licenc megszerzésének köszönhetően egy közbeszerzési jogi folyamat révén fogja havi rendszerességgel támogatni az egyesületet. Az Izida most egy intézményesedési folyamat közepén tart, vagyis kinőtte magát az egyesületi szintből, és egy speciális oktatási formát végeznek. Örülünk, hogy havi rendszerességgel támogathatjuk őket – mondta a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a községi költségvetésben az Izida ezentúl nevesített tételként fog szerepelni. Egy külön határozat is kimutatja, hogy az önkormányzat támogatja a szociális védelem ilyen formáját, fogalmazott.