2024. április 25., csütörtök

Nagy küzdelem a döntőben

Ötödször tartottak fuxbajnokságot Tiszaszentmiklóson

Szinte csak a bánáti Tiszaszentmiklóson ismerik a fux kártyajátékot, ott viszont nagy hagyományai vannak, és ma is rendszeresen játsszák.

Verik a blattot a vadászotthonban (Gergely József felvétele)

Verik a blattot a vadászotthonban (Gergely József felvétele)

Különösen a téli hónapokban, és főleg az idősebbek körében dívik a fux. A helybeli magyarok és lengyelek körében kedvelt, hagyományosnak számító kártyajáték népszerűsítése érdekében a Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület immár ötödik éve szervezi meg a bajnokságot Tiszaszentmiklóson. A vasárnap lebonyolított ötödik fuxbajnokságon tucatnyi kétfős csapat ült asztalhoz.

A szabályok ismertetése után kisorsolták a csapatok sorszámait, és megkezdődött a verseny. Egyszerre két kéttagú csapat mérkőzik meg egymással. Az egy csapatba tartozó két játékos egymással szemben ül az asztalnál. A magyar kártyával, hatos leosztásban játszott játék a hetesezésre vagy filkózásra hasonlít. A makk fölső és a zöld fölső együtt már egy fuxot ér. Színre színt kell vetni, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A játék öt nyert madzagig megy. Ha valamelyik csapat 60 ponton felül teljesít, akkor már nyert. Elsőre bonyolultnak tűnik a játék, de gyakorlással hamar elsajátítható.

A fuxbajnokságot a helybeli Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület és a VMSZ helyi szervezete közösen hívta életre, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának és a csókai önkormányzatnak a támogatásával. A fuxbajnokság célja megmozgatni, összehozni a falu lakosságát, valamint hogy a fiatalabb generációknak is megtanítsák az érdekes kártyajátékot, hogy ne csak a számítógép és mobiltelefon kösse le minden szabadidejüket. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és helyi szokásokhoz, amelyeket mindenképpen ápolni kell.