2024. április 17., szerda

„A felvásárlási árakkal nem vagyunk megelégedve – a gépbeszerzéssel igen”

Branislav Nedimović: Készül a professzionális mezőgazdasági termelőkről szóló törvény – Március elsejétől lehet kérvényezni a területalapú támogatást és üzemanyag-támogatást, egy hét elmúlt
Nedimović minisztert és Vučević polgármestert fogadja a Bancsi család (Fotó: Ótos András)

Nedimović minisztert és Vučević polgármestert fogadja a Bancsi család (Fotó: Ótos András)

Kampánykörútjuk során a minisztert és a polgármestert tegnap délelőtt Piroson Bancsi Zoltán, helybeli mezőgazdasági termelő fogadta:
– Kizárólag növénytermesztéssel foglalkozok, búzát, kukoricát és szójababot termelek megközelítőleg 100 hektáron. Emellett szolgáltatásokat is végzek, évente 500–600 hektárt kombájnozok le a falu határában az itteni termelőknek. Általában véve sem a felvásárlási árakkal, sem a támogatások szintjével nem vagyunk megelégedve, de való igaz, hogy az említettekkel a termelő soha nem is volt elégedett. Ami viszont a gépek beszerzését illeti, az elmúlt három év alatt 8 új érkezett belőlük gazdaságomba, amire nem volt példa még édesapám idejétől, azaz 1987 óta, mert előzőleg éveken keresztül egyetlen erőgép vagy kapcsolható eszköz nem gyarapította gazdaságunkat. Véleményem szerint az elmúlt években csak az nem vásárolt gépet, aki nem akart. Ezért külön köszönetet mondok a köztársasági kormánynak, Aleksandar Vučić elnöknek, a mezőgazdasági minisztériumnak és Miloš Vučevićnak, Újvidék polgármesterének – hangoztatta Bancsi.

– A jelenlegi mezőgadasági termelés nem hasonlítható össze a tíz évvel ezelőttivel, elsősorban a technológiai vívmányoknak köszönhetően. Errefelé jövet láthattuk, hogy sokkal több a gyümölcsös, mint ezelőtt – hangoztatta Nedimović miniszter. Elmondta még, hogy folyamatban van a professzionális mezőgazdasági termelőkről való törvény kidolgozása, amely különbséget tesz a kizárólag mezőgazdaságból élők és azok között, akik póttevékenységként űzik a mezőgazdaságot, mégpedig olyan szempontól, hogy az előbbieket fokozottaban fogja az állam támogatni. Hozzáfűzte, március 1-jétől lehet kérvényezni a területalapú támogatást és az üzemanyag-támogatást, amit a kérelmezés átadása utáni egy hét elteltével kifizetnek a termelőknek.

Miloš Vučević beszélt azokról az aktivitásokról, amelyek mezőgazdaságra vonatkoznak, és amelyeket a város is támogat. Elsősorban a dűlőutak rendezését, a jégvédelmet említette, de kilátásba helyezte azt is, hogy a város átvállja a terménybiztosításra kötött szerződéskre fizetett biztosítási prémiumok egy részének átvállalását.