Nőtt az újszülöttek száma a Tisza mentén

A Vancsesz nemzetközi népesedési tanácskozást tart április derekán Vajdaságban

csin

2020. február 26., 08:51 >> 2020. február 26., 23:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége 2020-ban körülbelül ötven esemény és rendezvény szervezője, társszervezője vagy partnerszervezete – tudtuk meg Krizsán Vilmos elnöktől, aki elmondta, hogy az idén rendeztek már farsangi gyermekbált Adán és Péterrévén, valamint a házasság hete alkalmából jártak anyaországi rendezvényen Pécsen és Budapesten, illetve a hétvégén Kelebián megtartották a házasság világnapja 6. délvidéki ünnepségét.

Krizsán Vilmos

Krizsán Vilmos

A szövetség babalátogatással kezdte az idei évet is, Adán és Péterrévén meglátogatták a 2020-as esztendő első újszülöttjét, az adai Mia Aleksandra Stojkovot és a péterrévei Mikula Kittit. Krizsán Vilmos közölte, hogy a Vancsesz adatai alapján 2019-ben nőtt az újszülöttek száma az előző évhez képest Ada, Zenta, Magyarkanizsa és Topolya községben, valamint Péterrévén. Megjegyezte, hogy az egyetlen kivétel Kishegyes község, ahol 50-ről 40-re csökkent az újszülöttek száma.

– Az elmúlt évben Magyarkanizsán 164 gyermek született, tavalyelőtt 152, 2017-ben pedig 169, vagyis ismét 160-170 körül alakul az újszülöttek száma. Adán az elmúlt évben 126 gyermek született, illetve egyes adatok szerint 133, viszont akármelyik adatot vesszük figyelembe, a 2018-as év 117 újszülöttjéhez képest ez jelentős javulás. Habár 2017-ben 135 gyermek született, ami kiugró eredmény, ezt majdnem sikerült ismét elérni. Zentán 183 gyermek született az elmúlt évben. A 2018-as esztendőben 176 gyermek látta meg a napvilágot, 2017-ben 184, vagyis tavaly majdnem ugyanannyi gyerek született, mint két évvel korábban. Az adataink szerint Topolya községben 195 gyermek született a topolyai szülészeten, vagyis 6-7 gyermekkel több, mint a korábbi évben. Az utolsó adatunk Péterrévéről van, ahol 2018-ban 67, 2019-ben 72 gyermek született. Az összesített adatok között a magyar gyermekek mellett szerepelnek a más nemzetiségűek is, de bizakodással tekinthetünk a jövőbe, mert a születések száma nem mutat csökkenő tendenciát. Sajnos, az elhalálozások és az elköltözések miatt fogyóban vagyunk, ettől függetlenül mégis bizakodhatunk. Az elvándorlás főleg azokat a fiatal családokat érinti, amelyeknél várható a gyermekáldás, mégsem mutat csökkenő tendenciát a születések száma – közölte Krizsán Vilmos.

A Vancsesz április derekán nemzetközi népesedési tanácskozást tart Vajdaságban, amivel kapcsolatban Krizsán Vilmos megjegyezte, hogy az előkészületek már folyamatban vannak.

A jubiláló házaspárok a kelebiai házasságnapi rendezvényen

A jubiláló házaspárok a kelebiai házasságnapi rendezvényen

– A tanácskozáson magyar–szerb vonatkozásban szeretnénk ismertetni a magyarországi példát, hogy lehetőleg teljes egészében megismerjük azokat az intézkedéseket, családtámogatási módokat, amelyek révén az anyaországban segítik a gyermeket vállaló családokat. A tanácskozásra hívunk résztvevőket a Felvidékről, a bosznia-hercegovinai Banja Lukáról, illetve Erdélyből, hogy beszámoljanak az ottani családtámogatási intézkedésekről. Szeretnénk, ha a köztársasági és tartományi tisztségviselők is részt vennének a tanácskozáson, és beszámolnának, hogy nálunk eddig milyen intézkedések születtek, illetve mi van készülőben. A konferencia célja a tapasztalatcsere, hogy megismertessük egymással a jó példákat, és megpróbáljuk azokat alkalmazni is. A népesedéssel kapcsolatos, hogy készülünk az európai családkongresszusra, amelyet az idén július elején tartanak meg Keszthelyen. Reméljük, hogy ott is kellő mértékben foglalkoznak azokkal a konkrét demográfiai intézkedésekkel, amelyek segíthetik a helyzetet! – nyilatkozta a szövetség vezetője, aki a Vancsesz eseménynaptárából kiemelte még a 9. Családban és közösségben élni elnevezésű nemzetközi ifjúsági tábort, amelyet az idén június 21. és július 1. között a montenegrói tengerparton tartanak meg, ahova főként 13 és 17 év közötti vajdasági fiatalokat várnak.

A házasság hete alkalmából fontos esemény a Vancseszben a házasság világnapjának megünneplése. Krizsán Vilmos elújságolta, hogy február elején 15 fővel vettek részt a házasságnapi rendezvényen Pécsen, majd a hónap derekán 25 tagjuk jelent meg a családi napon Budapesten, az Országházban. A szövetség emellett február 23-án tartotta meg Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban a házasság világnapja 6. délvidéki ünnepségét, amelyen 14 jubiláló házaspár volt jelen 9 vajdasági településről, Magyarkanizsától Törökfaluig. A rendezvényen Sótányi Ferenc tartott előadást a házasságról, majd köszöntötték azokat a házaspárokat, akik az idén ünneplik 5., 10., 20., 25., 35., 40., 65. házassági évfordulójukat. Krizsán Vilmos közülük kiemelte Horváth Ferencet és Ilonát Péterrévéről, akik a 65. házassági jubileumukat ünnepelik az idén, valamint a 40. házassági évfordulójukat ünneplők közül Huber Antalt és Piroskát, illetve Véró Józsefet és Máriát Kelebiáról, valamint Szaszúr Istvánt és Veronikát Adáról.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége