2024. március 28., csütörtök

Védekezés és gyors reagálás

Az államfő racionális magatartásra kéri a polgárokat, mondván: ne halmozzanak fel tartalékokat

A Torlak Virológiai Intézet a Szerbiai Rádió és Televíziónak megerősítette, hogy a korábban Thaiföldön és Milánóban tartózkodó szerbiai állampolgárok, akiktől a šabaci Közkórházban vettek mintát, nem fertőződtek meg a COVID-19 elnevezésű koronavírussal. Szintén az SZRTV hírösszeállítása szerint eddig 14 személyt vizsgáltak meg Szerbiában koronavírus-fertőzés gyanújával, ám mindegyik vizsgálat eredménye negatív volt.

Az államfő és a legfontosabb egészségügyi és felhatalmazott intézmények képviselői a koronavírus kapcsán egyeztetnek (Fotó: Beta)

Az államfő és a legfontosabb egészségügyi és felhatalmazott intézmények képviselői a koronavírus kapcsán egyeztetnek (Fotó: Beta)

Az országban foganatosított óvintézkedésekről nyilatkozva Raša Milanov, az egészségügyi minisztérium az országhatárok felügyeletéért illetékes egészségügyi felügyelőségének a munkatársa elmondta, hogy a belgrádi repülőtéren testhőmérsékletet mérő berendezést állítottak fel, és mindenkit tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról, a veszélyeztetett térségekből Szerbiába utazókat pedig vesztegzárban tartják. Már nemcsak a repülőtéren, hanem Szerbia közúti határátkelőinek némelyikén is szigorúbbá vált az ellenőrzés a koronavírus miatt. Valentina Kalajdžić, a szabadkai határegészségügyi felügyelőség vezetője ugyanezzel a témával kapcsolatban arról számolt be az SZRTV-nek, hogy a horgosi határrendészet munkatársai már jelentettek kivizsgálás szempontjából indokolt, Kínával összefüggésbe hozható esetet. Mint hozzátette, a határrendészet munkatársai kötelesek tájékoztató füzetecskét átnyújtani azoknak az utazóknak, akik olyan területről érkeztek, ahol a COVID-19 jelenléte kifejezett, emellett pedig egészségügyi ellenőrzést hajtanak végre, ami Valentina Kalajdžić szavai szerint a testhőmérséklet mérését, valamint az utassal való információgyűjtő beszélgetést foglalja magába. Ezt követően hozzák meg a döntést az esetleges további lépésekről.

A határrendészet munkatársai az utazóval folytatott beszélgetés során elsősorban arra a kérdésre igyekeznek választ kapni, hogy az utas kapcsolatban állt-e fertőzött vagy fertőzésgyanús személlyel – magyarázta Valentina Kalajdžić. Ezeket az intézkedéseket jelenleg a szerb–magyar és a szerb–horvát országhatáron foganatosítják.

KÖZPONTOSÍTOTT INFORMÁCIÓFORRÁS

Az államfő és a legfontosabb egészségügyi, illetve egyéb felhatalmazott intézmények képviselői közötti mai egyeztetést követően Aleksandar Vučić kifejtette, hogy habár egyelőre nem észleltek koronavírus-fertőzöttet Szerbiába, az ország minden eshetőségre felkészült mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében. Az egészségügyi minisztérium mától reggel 8 órakor és este 6 órakor teszi közzé az aznapi, koronavírussal kapcsolatos aktuális adatokat a covid-19.rs oldalon. Az államfő ezt azért tartja fontosnak, mert ezen a honlapon a polgárok releváns forrásból, illetve forrásokból tájékozódhatnak a tudnivalókról, nem pedig különböző összeesküvés-elméletekből. Aleksandar Vučić megcáfolta azokat az állításokat, hogy a COVID-19 már megjelent Szerbiában, sőt, a vírus okozta szövődmények emberéletet is követeltek.

– Körbejártuk a megelőzési intézkedéseket és a gyorsreagálási mechanizmusokat. Minden eshetőségre felkészültünk. A három repülőtéren, továbbá a horvát és a magyar országhatáron szigorítottuk az utasok ellenőrzését, de ugyanez történik most a bolgár és az Észak-Macedón országhatáron – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az államfő szerint Szerbiának azokat az intézkedéseket is meg kell tennie, amelyek meggátolják, hogy a COVID-19 okán kialakult globális körülmények negatívan befolyásolják az ország gazdasági tevékenységét. Ezzel a céllal ma Rasim Lajić kereskedelmi miniszter és Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke szerbiai vállalkozások és árubeszerzők képviselőivel egyeztet, tette hozzá, arra kérve a polgárokat, hogy ne kezdjenek el általános vesztegzárra készülni, azaz különböző fogyasztási cikkeket felvásárolni – vagy ha már elkezdték, hagyjanak fel a raktározással. Amire most szükség van, az a racionális magatartás – szögezte le Aleksandar Vučić.

A sajtótájékoztató folytatásában felszólaló Branimir Nestorović tüdőgyógyász csodálkozásának adott hangot, amiért „a szankciókat és a bombázást túlélő ország lakossága most pánikba esik az emberiség történelmének legnevetségesebb vírusa okán". Az influenzajárvány során rendszeresen súlyos tüdőgyulladásos komplikációkkal kényszerülnek megküzdeni az orvosok, ez viszont senki számára nem érdekes – tette hozzá, arra kérvén mindenkit, hogy se ne pánikoljon, se ne keltsen pánikot.

Ha a most aktuális koronavírust a 2009-es influenzajárvánnyal hasonlítják össze, azt lehet egyebek mellett megállapítani, hogy akkor a halálozási arány 2,3 százalékos volt, míg a koronavírus esetében a halálozási arány pillanatnyilag 2 százalék körül, vagy ez alatt alakul – mondta Predrag Kon, a belgrádi Közegészségügyi Intézet fertőző betegségek részlegének a vezetője.

ÓVATOSSÁG ÉS SZERVEZETTSÉG

Branislav Todorović járványügyi szakértő egyetért abban, hogy a pánik indokolt, óvatosságra, szervezettségre és felelősségtudatra azonban mindenféleképp szükség van. A COVID-19 tünetei kezdetben az influenza tüneteire hasonlítanak, ám a vírus hajlamos az alsó légutak működését is befolyásolni, ezért alakul ki gyakran tüdőgyulladás, illetve azzal összefüggésben légzési nehézség – magyarázta a szakember, aki azt tanácsolja, hogy mindenki mondja le utazását azokba az országokba, ahol már jelen van a vírus, míg az ezekből az országokból érkezőket, továbbá az átutazókat szigorúbban ellenőrizzék.

Dr. Verica Jovanović, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet megbízott igazgatója szintén azon a véleményen van, hogy Szerbia felkészült minden eshetőségre. Mint hozzátette, az ország összes járványügyi szakértőjének az elérhetőségét eljuttatták Szerbia összes határátkelőjére, emellett a Batut az Egészségügyi Világszervezettel is együttműködik. Verica Jovanović ugyanarra kéri a polgárokat, amire Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter: rendszeresen mossanak kezet, kerüljék a zárt helyiségekben megszervezett tömeges rendezvényeket, továbbá szellőztessenek rendszeresen, és tartózkodjanak sokat a szabadban. A védőmaszk egyelőre nem hiánytermék Szerbiában, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon – emelte ki Verica Jovanović, rámutatván, hogy az egyhasználatos maszkokat zárt szemetesbe kell dobni.

TÁVOZHATNAK A HAJÓRÓL A SZERBIAIAK

A japán vizeken veszteglő Princess Diamond tengerjáró hajón utazó azon szerbiai állampolgárok, akiknek a szervezetében nem mutatták ki a COVID-19 jelenlétét, az SZRTV értesülései szerint ma szállhatnak partra. Ezt követően még legalább 14 napig Japánban kell maradniuk. A hajón összesen 14 szerbiai állampolgár utazott, két turista és 12 személyzeti tag. A két turista és a személyzet 1 tagja már korábban távozhatott. Ivica Dačić külügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy két személy szervezetéből kimutatták a COVID-19 vírust, őket a remények szerint hamarosan szárazföldi kórházba szállítják a hajón kialakított vesztegzárból.
A hajón, amelyen 2670 turista és 1100 személyzeti, illetve legénységi tag utazott, február 3-án rendeltek el vesztegzárat. A jelenlegi adatok értelmében 691 személy fertőződött meg a vírussal, és közülük négyen elhunytak a szövődmények következtében.

Nyitókép: Az államfő és a legfontosabb egészségügyi és felhatalmazott intézmények képviselői a koronavírus kapcsán egyeztetnek (Fotó: Beta)