2024. március 28., csütörtök

Tízezer euró egy hektárért

Nagybecskereken egyhektárnyi termőföld ára eléri a tízezer eurót is. A gazdák véleménye szerint ez az összeg a kifizetődőség felső határa. A földet azonban ilyen magas áron is megvásárolják, mivel csak ritkán kínálja valaki eladásra – írja a zrenjaninski.com portál.

Illusztráció (Dragan Gojić/Beta)

Illusztráció (Dragan Gojić/Beta)

Slavko Vukov nagybecskereki gazda a Bánáti Mezőgazdasági Termelők Szövetségéből elmondta, ilyen magas áron a nagygazdák vásárolják meg a földeket, hogy ilyen módon növeljék a gazdaságukat.

– Szántót szinte alig árulnak, azt hiszem, ezért magasak az árak. Magasak az árak és a földbérleti díjak is. A városban 200 euró, de vannak olyanok is, akik évek óta 250 eurót fizetnek egy hektár termőföldért, mert ez hosszú távú földbérlet, és mert nem szeretnének megművelhető parcella nélkül maradni.

A gazdák abban reménykedtek, hogy a föld-visszaszármaztatással még több szántó kerül vissza tulajdonosaihoz, és ezek a mezőgazdasági ingatlanok meg fognak jelenni a földpiacon, de ez nem történt meg.

– Az 1992-es föld-visszaszármaztatás idején növekedett a földkínálat, így a szántók ára is alacsonyabb volt. Most, úgy tudom, nagy parcellákat adnak vissza, és az örökösök nem szeretnének továbbadni a földeken. Jobban megéri nekik, ha bérbe adják – mondta Vukov.

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség adatai szerint Nagybecskerek területén mindeddig körülbelül 2800 hektár termőföldet adtak vissza.

– Hozzám fordulnak azok a városiak, akiknek a környező falvakban kínálták fel a föld visszaadását, mert a városban már nincs állami tulajdonban levő szabad szántóföld. Nem tudják, hogy mit csináljanak, elfogadják-e, vagy várjanak a pénzbeli kártérítésre. Én sem vagyok ebben az ügyben okos – tette hozzá Vukov.