2024. április 18., csütörtök

Márciusban érkezik az üzemanyag-támogatás

Az agrártárca március 1-jén teszi közzé a felhívást a területalapú üzemanyag-támogatás igénylésére – jelentette be Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a napokban tett petrőci látogatásakor.
Hozzátette: a bejegyzett gazdaságok tulajdonosainak a kérelem benyújtásától számított hét napon belül átutalják a 20 dináros literenkénti támogatást; egy hektárra 60 liter üzemanyagot számítanak. A múlt héten elkészült az összes végzés az állattenyésztőknek 2019-re járó támogatásokról, kiosztásuk folyamatban van. A kérelmek egy részét kiegészítésre visszautalták.
Az újságírók megkérdezték a minisztert: várható-e a támogatások növelése, tekintettel arra, hogy a környező országokban az alapvető növényi kultúrákra 300–500 eurót is adnak, a cukorrépára pedig 900 eurót. Nedimović válasza: „Majd ha belépünk az Európai Unóba. Ezeket a szubvenciókat ugyanis a gazdák nem az állami költségvetésből, hanem az EU-tól kapják. Ha például Szerbia uniós tag lenne, akkor a 400 millió eurós saját költségvetéséhez még 1,5 milliárd eurót kapna az Uniótól”.
A tárcavezető azt is bejelentette, hogy a jövő héten közzéteszik a 20 legjelentősebb mezőgazdasági termék várható árát, valamint a napokban megkezdik az első traktorvásárlási támogatások folyósítását. Mint közölte, sokan kértek állami támogatást hazai traktorok vásárlásához, melyek főleg a Szávától és a Dunától délre, kisebb parcellákon gyümölcstermesztéssel és konyhakertészettel foglalkozóknak jelentenek sokat. A többieknek a tervek szerint az év végén, a Szerbia 2025 program keretében nyújtanak lehetőséget nagyobb traktorok állami támogatású vásárlására. Ezzel is csökkenteni szeretnék az országban most használatban levő traktorok átlagéletkorát, ami 19 év.
A szakminiszter Petrőcön arról is beszélt, hogy terepjárása során leggyakrabban arról kérdezősködnek a termelők, hogy garantálni tudná-e az állam a terményárakat, mi lesz a nyugdíjbiztosítással stb. „Tudni kell, hogy mi a piacgazdaság mellett döntöttünk. Újdonságnak számít, hogy a mezőgazdasági minisztérium a jövő héten kirukkol a legfontosabb termények elvárt árával. Dolgozunk a nyugdíj-biztosítási rendszer reformján is, az a legfőbb cél, hogy a jövőben az agrárbirtok gazdasági erejétől függően fizessék a biztosítást. Lejárt az egyenlősdi ideje, az nem lehet, hogy egyforma összeget fizessen az is, akinek fél hektárja van, és az is, aki 100 hektáron gazdálkodik” – mondta Nedimović.