2024. március 28., csütörtök

Mátyás-napi borkóstoló

A Bácsfeketehegyi Gazdakör az idén is megszervezte hagyományos rendezvényét – A borászok szakmai fejlődését és a borkultúra népszerűsítését szolgálja a találkozó

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban szombaton megtartották a Bácsfeketehegyi Gazdakör hagyományos, Mátyás-napi borkóstolóját.

A beérkezett borminták (Lakatos János felvétele)

A beérkezett borminták (Lakatos János felvétele)

A rendezvényt most is nagy érdeklődés övezte a borászok és a borbarátok részéről. Fekete Andor, az esemény egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a borkóstoló nem versenyjellegű, és a barátkozáson, a tapasztalatcserén van a hangsúly.

– A jégtörő Mátyás-napi borkóstolót 19. alkalommal tartottuk meg Bácsfeketehegyen. A rendezvény a Bácsfeketehegyi Gazdakör és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében jött létre. Az eseményen helyi, illetve külföldi borászok, szőlészek és borbarátok vettek részt. A hangulat ez alkalommal is családi, baráti volt. A borkóstolónak nincs versenyjellege, a beérkezett mintákat baráti alapon mustráljuk. A múlt évben több mint 50 borminta gyűlt össze, és az idén is meghaladtuk ezt a számot. A borászok elsősorban Vajdaságból és Szerbiából érkeztek, a baráti egyesületeken keresztül, de jöttek magyarországi termelők is – mondta el Fekete, majd arról is szólt, hogy a bormustra mellett a találkozó célja a minőségi bor népszerűsítése, valamint a tapasztalatcsere.

Orosz Kálmán üdvözli a borkóstoló vendégeit (Lakatos János felvétele)

Orosz Kálmán üdvözli a borkóstoló vendégeit (Lakatos János felvétele)

– A borkóstoló során borászaink elbeszélgetnek, tapasztalatot cserélnek egymással, ezáltal fejlődni tudnak. Ez fontos ahhoz, hogy jobb termékeket tudjunk előállítani a piac számára. Emellett a borfogyasztó vendégeink felé is egy gesztus, megismerhetik a helyi szőlészeket, borászokat, valamint boraikat. Elmondható, hogy a borbarátok körében igen népszerű ez a rendezvény, a Kultúrotthon nagyterme minden évben megtelik, ez kb. 150 embert jelent. A jövőben bővíteni szeretnénk ezt a rendezvényt, hogy még nyitottabb és még széleskörűbb legyen. Ezáltal a borkultúrát szeretnénk még szélesebb körben népszerűsíteni – fogalmazott a szervező.

A hagyományos Mátyás-napi borkóstoló ez alkalommal is a borlovagok bevonulásával kezdődött, majd Orosz Kálmán, a Bácsfeketehegyi Gazdakör elnöke üdvözölte a vendégeket. A közös ebédet követően végezték el a beérkezett borminták mustráját és azok kiértékelését.

Az idei 19. borkóstolót a bácsfeketehegyi helyi közösség, Kishegyes község önkormányzata és a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatta.