2024. március 28., csütörtök

A megelőzés a legfontosabb

A méhnyakrákról tartottak előadást Szenttamáson

A méhnyakrák elleni küzdelem európai hete február 20-án kezdődött. A szenttamási községházán ez alkalomból interaktív tribünt tartottak, ahol a mintegy 40 érdeklődőek – különböző életkorú nőnek – a szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségház nőgyógyásza, dr. Snežana Erceg tartott előadást. A szakember elmondta, az akció 13 évvel ezelőtt indult, hiszen abban az időben jelentősen megnövekedett a méhnyakrákban megbetegedettek száma.

A betegséget csaknem 100%-ban a szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV) okozza. Szerbiában még mindig nincs szervezett formája a HPV elleni vakcinációnak, ezért nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, így már korai fázisban felfedezhető a vírus jelenléte. A rendszeres vizsgálatok célja egészen pontosan a méhnyakon való elváltozások korai felfedezése, mielőtt rákká változnának, ekkor ugyanis még könnyen eltávolíthatók. A HPV igen elterjedt, azonban a vírussal megfertőzött nők többsége 6–24 hónapos időszak alatt meggyógyul, gyakran nincs is tudatában, hogy fertőzött volt. Egyes nők immunrendszere azonban nem tudja leküzdeni a HPV-t, ebben az esetben a méhnyakrák előfordulási kockázata megnövekszik.

–   A megelőzés a legfontosabb, és ez főleg a fiatalokra vonatkozik. Számukra minden egyes kapcsolat alkalmával feltétlenül szükséges a megfelelő védekezés, fontos hogy vigyázzanak magukra és egészségükre, ezenkívül fontos a megfelelő higiénia és a rendszeres orvosi ellenőrzés – mondta a szakorvos.

A szenttamási községi tanács egészségügyi tanácsosa, dr. Ilija Gazepov felszólalásában elmondta, Szerbia és Szenttamás is jelentős összeget különít el a különböző szűrővizsgálatokra, és arra kért mindenkit, hogy éljen az ingyenes lehetőségekkel.

Mindkét orvos egyetértett abban, hogy az ilyen és hasonló jellegű tájékoztató előadásokat meg kell tartani az iskolákban, elsősorban a gimnáziumban, ahol felhívják a fiatalok figyelmét az említett betegség megelőzésére.