2024. március 29., péntek

Kláberezés farsang farkán

Hagyományteremtő kártyaversenyt és farsangi mulatságot tartottak Doroszlón

Első alkalommal tartották meg farsang utolsó napján a „Doroszlai” kláber versenyt és a Farsang farka báli mulatságot a Doroszló–Szentkút Európa-termében. A faluban nagy hagyománnyal büszkélkedő kártyajáték versenyének szervezéséről Diósi János, a doroszlói Hagyományőrző csoport vezetője, a Doroszlói Keresztény Magyar Nyugdíjas Egyesület elnökségi tagja beszélt. Kiemelte ft. Verebélyi Árpád esperesplébános, címzetes prépost, a Doroszló–Szentkút igazgatóját, akinek az ötlete nyomán kezdték a szervezést a Nyugdíjas Egyesülettel együtt.

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

– Valójában ez is egyfajta hagyományápolás, hiszen Doroszlón a kártyajátéknak nagy tradíciója van. Jelen van most is Pusztai Lajos, aki annak idején lejegyezte, leírta a kifejezetten „doroszlai” kláber szabályrendszerét. Klábert játszanak más helyeken is, de kissé másként, mint mi, doroszlóiak – hangsúlyozta Diósi.

Ft. Verebélyi Árpád, a verseny házigazdája, a bál szervezője kiemelte, a farsang lényegéhez hozzátartozik a társalgás, az együttlét, az egymásban fölfedezett ajándékok, értékek időszaka, tehát, mindannak, ami az emberi kapcsolatokat jellemzi.

– Ez a vidámság időszaka. Ezért is alakult ki a farsangban a táncos, zenés mulatságokon való részvétel. Régóta látom, hogy Doroszlón jelen van például a kártyajáték. Viszont a játszócsoportok mindig elszigetelt közösségek voltak egymáshoz képest, nem nagyon tartották egymással a kapcsolatot. Úgy gondoltam, miért ne találkozhatnának egymással, elsődlegesen doroszlói viszonylatban. Ebben a játékban nem a helyezés a lényeg, hanem az, hogy az emberek kicsit együtt vannak, kimozdulnak. Más közösségekből, sőt, külföldről, az innen elszármazottak köréből is érkeztek játékosok. Az egymással való találkozás fontos, így egy szép napot ajándékozunk mindannyiuknak – mondta a plébános.

A Farsang farka bál nevéről elmondta, régies elnevezéséről van szó, a farsangi időszak három utolsó napját nevezték, nevezzük így a néphagyomány szerint.

– Ezt az utolsó estét kihasználva a vidámságra szerveztük meg a Farsang farka bált. Kicsit aláhúzva azt is, hogy húshagyókedden éjfélkor lezárul a farsangi időszak, ezzel a zenés mulatságok időszaka is, és elkezdődik a nagyböjt. Megszűnik a zene, így már inkább befelé, a belső értékek felé fordul a nagyböjti ember – hallottuk ft. Verebélyi Árpádtól.

Pusztai Lajos doroszlói származású, immár Magyarországon él, de számos szállal kötődik szülőfalujához. Egyik ilyen kapocs a kláber-játék szeretete. Ő az, aki a helyi szabályzatot írott formába, interneten is olvashatóvá formázta.

– Nagyon örültem a versenyfelhívásnak. Magam is úgy éreztem, hogy Doroszló sok szempontból szerepel a kulturális térképen, mind a néptánccal, a sok jó zenésszel, mind a jó nevű írók, költők, publicisták által. A kláber, nyilván nem véletlenül éppen Doroszlón vált a legnépszerűbbé. A legtöbb helyen feledésbe merült. Ez egy nagyon régi úri játék, Budapesten valamikor a legelőkelőbb körökben játszották. Fontos hangsúlyozni, hogy nem szerencsejátékként, amelyben el lehetett volna veszíteni akár több hold földet is, hanem kimondottan kulturált, kifinomult játék formájában volt népszerű – mondta Pusztai.

Elmondása szerint nem egyszerű kártyajátékról van szó, ugyanis nagyon kimutatja a játszók egyéniségét, jellemét. Doroszlón elterjedt, szinte mindenhol játszották, és a családjuk az elszármazott rokonok révén is tovább éltették ennek hagyományát.

– A szabálykönyv megírásánál is közreműködtek a rokonok  – különösen kiemelném a Mezei, majd az Óbecsére is kiható Tőzsér ágat –, továbbá a helyi idősek véleményét, tapasztalatait is felhasználtam. Bízom benne, hogy a mostani összejövetel hagyománnyá válik, sőt kiterjed majd az egyéb klábert játszó közösségek vendégül látására, és a velük való barátkozásra is –  hallottuk Pusztai Lajostól.

Dékány Ilona, a Doroszlói Keresztény Magyar Nyugdíjasok egyesületének alelnöke szintén üdvözölte a kezdeményezést, hiszen tapasztalt kláber-játékos.

– Hetente háromszor összeülünk a kláberező csapatunkkal. Több ilyen csapat is van a faluban. Érdekesség, hogy az utóbbi évtizedben inkább a nők, a hölgyek vették szokásba a kláberezést. Ez a mai alkalom különleges, bár már kiestem a játékból, azonban élvezetes a találkozó, a barátkozás – mondta Dékány Ilona.

A „doroszlai” kláberverseny győztes párosát Bártol Béla és Móger János alkotta. A délután és az este folyamán Stock János helyi jellegű fotóit is megtekinthették az érdekődők.