2024. április 19., péntek
WORLD TOUR, BUDAPEST

Japán tiniknek és magyaroknak szólt a taps

Kiváló hangulatban, telt házas csarnokban zárult vasárnap a budapesti World Tour-viadal, ahol az egyéni számokban japán sikerek születtek. Mondhatni, érvényesült a papírforma, hiszen a férfiaknál és a nőknél is az első kiemelt diadalmaskodott. A férfiaknál vasárnap délelőtt még az sem volt egyértelmű, vajon Dimitrij Ovtcharov asztalhoz áll-e az elődöntőben. A német sztár betegsége ellenére lejátszotta meccsét a még mindig csak 16 éves japán csodagyerek, Harimoto Tomokazu ellen, de reális esélye nem volt a tinivel szemben, aki négy szettben nyert. A férfiaknál így japán házidöntő jött össze: az angol Liam Pitchford ugyan megszorongatta, legyőzni nem tudta Uda Jukiját. A fináléban Harimoto az első játszmát ugyan elvesztette, ezután azonban az ő (és szurkolói) üvöltésétől volt hangos a terem. Harimoto zsinórban négy játszmát nyert, így a tinédzser a magyar fővárosban megszerezte pályafutása negyedik WT-győzelmét.

A nőknél a tajvani Cseng I-csin akadályozta meg a japán házidöntőt, mivel az elődöntőben hétszettes csatában legyűrte Isikava Kaszumit. Az első kiemelt Ito Mima 4:1-gyel felülmúlta a németországi Hant, a döntőben azonban alaposan megszenvedett az aranyért. Cseng 3:2-re és 5:1-re vezetett, a 19 éves japán azonban parádés fordítást mutatott be, végül 4:3-ra nyert. A felkelő nap országának képviselői az öt versenyszámból így háromban aranyérmet szereztek: a két egyéni mellett női párosban is japánok nyertek. A Hirano/Isikava duó esélyt sem adott a hongkongi Doo/Lee kettősnek. Férfi párosban német (Duda/Franziska), vegyesben pedig hongkongi (Wong/Doo) siker született.

A budapesti WT-versenyt – a 2019-es magyar rendezésű világbajnoksághoz hasonlóan – remek szervezés jellemezte, ahol szerencsére nemcsak ázsiai versenyzőknek, hanem a magyar női asztalitenisz-válogatott tagjainak is szólt a taps. Szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián ünnepélyes keretek között díjakat adott át a női válogatott csapatának és szövetségi kapitányának az olimpiai kvótaszerzésük alkalmából. „Én most láttam először a gondomari csodát, és engem könnyen magukkal ragadnak az ilyen pillanatok. Csapatban kvótát szerezni vagy egy nagy eredményt elérni mindig kicsit más. Nem jobb, nem nagyobb, mint egyéniben, de van egy speciális hangulata, lelkülete. Nagyon megható volt látni, ahogy a lányok könnyek között összeborulnak” mondta a MOB-elnök a helyszínen.

Az ötkarikás játékok évében vészesen közeledik a kvalifikációs ranglista júniusi zárása. A szerbiai Aleksandar Karakašević/Izabela Lupulescu vegyes páros Magyarországon thaiföldi, francia és hongkongi ellenfeleket búcsúztatva egészen az elődöntőig menetelt, ezzel újfent értékes pontokat szerzett, míg a magyar Szudi Ádám/Pergel Szandra duett a főtáblán kisebb meglepetésre kikapott az indiai Gnanasekaran/Bartra párostól. Budapesten folyamatosan ment a számolgatás, s bár a képlet összetett, előfordulhat, hogy a szerbiai és a magyar duó egymástól veszi el a tokiói indulás jogát.

Hartbrich lemondta a válogatottságot

A budapesti World Tour-versenynek meglepő híre is volt. A selejtező első fordulójában a török Ozge Yilmaztól 4:2-es vereséget szenvedő Hartbrich Leonie ugyanis bejelentette Bátorfi Zoltán szövetségi kapitánynak, hogy nem kíván szerepelni a válogatottban. „A hír igaz, Hartbrich Leonie közölte, nem szeretne a nemzeti csapatban játszani. Sajnálom a döntését, de hozzá kell tennem, nem kötelező címeres mezben játszani, ez az ő döntése” – kommentálta szűkszavúan a történteket Bátorfi. Az eset érdekessége, hogy Hartbrich a március 4-én kezdődő U21-es Európa-bajnokságra mint a kontinentális ranglista 5. helyezettje kapott meghívást, ám kérdés, hogy ezek után szerepet kap-e még a korosztályos Eb-n.