2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS

Conte: Abbahagyni a rémhírterjesztést!

A pánikterjesztés leállítását kérte az olasz kormányfő. Giuseppe Conte szerint, aki az olasz közszolgálati médiától is a félelemgerjesztés megfékezését szorgalmazta. Conte alaptalannak és károsnak nevezte a pánikhangulatot: példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszország gócpontoktól távoli részein is, ami teljesen indokolatlan. Azt sem titkolta, hogy a járvány azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart. Luigi Di Maio külügyminiszter nemzetközi kampányt tervez a járványhelyzetről terjesztett álhírekkel szemben.

Az Il Messaggero napilap szerint az olaszországi szállodafoglalások máris 70 százalékkal visszaestek. Milánóban júniusra halasztották a nemzetközi bútorvásárt, amely 60 ezer embernek szokott munkát adni. Az úgynevezett „vörös zóna”, vagyis Lombardia és Veneto tartomány számít a gazdaság motorjának több mint hatvan nagy és közepes vállalkozással: itt állítják elő a nemzeti össztermék 12 százalékát, az eurózóna GDP-jének 2 százalékát.

A pánik megfékezését szorgalmazta Attilio Fontana lombardiai kormányzó is: mondván a koronavírus-fertőzés nem több egy influenzánál. Adatai szerint Lombardiában a fertőzöttek száma megközelítette a 260-at, és legújabb betegként egy 4 éves kislányt regisztráltak a vesztegzár térségében található Castiglione d'Addában.

A közép-olaszországi Marche tartományban nincsen beteg, ennek ellenére beszüntették az oktatást, majd a kormányfő tiltakozására visszavonták a rendeletet. Ezt követően viszont Marche ismét leállította az oktatási intézmények működését. Leállt a tanítás Palermóban, ahol 3 személy bizonyult pozitívnak: az első beteg egy Lombardiából érkezett turista volt. Szünetel a tanítás hétfőig Nápolyban is, ahol nincs beteg, de fertőtlenítik az iskolákat.

Olaszországban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A legújabbat Emilia Romagnában. A 69 éves férfi a szomszédos lombardiai gócpontról származott. Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban hunyt el, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. A vírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-t.

Kínában folyamatosan csökken a fertőzöttek száma

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már túlnyomórészt Vuhanra korlátozódik. Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedden éjfélig, ezzel a napi esetek száma százzal csökkent. Az összes fertőzött száma elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór 2715 életet követelt.

Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahonnan a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. A járvány Kínában január 23. és február 2. között tetőzött és azóta folyamatosan mérséklődik.

Az EU összehangolt választ sürget

A koronavírus elleni összehangolt európai fellépést sürgette Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa tegnap Rómában. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója ugyanitt közölte, hogy a fertőzés 33 országban jelent meg, a fertőzöttek száma 80 988. Mindketten egyaránt azt hangoztatták, hogy nincs ok pánikra.

„Minden tagállamnak tájékoztatnia kell bennünket a felkészülései terveiről. El kell kerülni az eltérő megoldásokat” – hangsúlyozta az uniós biztos..

Kluge elmondta, hogy a koronavírus halálozási rátája mintegy 2 százalékos, Kínában, ahol az összes esetek 96,5 százalékát észlelték, jelenleg 1 százalékos.