2024. április 19., péntek

A brit kormány elfogadta az EU-val kialakítandó új kapcsolatrendszer tárgyalási alapelveit

Elfogadta kedden a brit kormány azokat az alapelveket, amelyeket az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítását célzó, várhatóan a jövő héten kezdődő tárgyalásokon kíván képviselni.

A brit tárgyalási pozíciót a szokásos kedd délutáni kabinetülésen véglegesítették, de a részleteket a kormány csak csütörtökön ismerteti a londoni alsóházban.

A Downing Street szóvivőjének vázlatos keddi tájékoztatásából annyi derült ki, hogy London - ahogy ezt Boris Johnson miniszterelnök korábban is többször kifejtette - szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Európai Unióval, de nem teljesen új jellegű egyezményre törekszik, hanem ahhoz hasonlókra, amilyeneket az EU "más szuverén külső országokkal" kötött az elmúlt években.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Ugyanaznap elkezdődött a 11 hónaposra tervezett átmeneti időszak, amelynek tartama alatt gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) előtti szabályrendszer a kétoldalú kapcsolatokban.