2024. április 25., csütörtök

Lončar: A szerbiai egészségügy felkészült a koronavírusra

– Nincs ok pánikra a COVID-19-es vírus, azaz a koronavírus miatt Szerbiában – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, miután Hans Klugeval, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatójával aláírták az együttműködés meghosszabbításáról szóló szerződést. Hozzátette, az ország egészségügyi rendszere felkészült a koronavírusra.

Kluge belgrádi látogatása során elismerően nyilatkozott arról, ahogyan Szerbia felkészült a koronavírus esetleges megjelenésére, és minden más egészségügyi kihívásra. A sajtónak nyilatkozva elmondta: a szervezetnek a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott itteni csapata az utóbbi hónapban szorosan együttműködött az illetékesekkel, hogy felkészítse a repülőtereket meg az egészségügyi intézményeket a koronavírussal kapcsolatos teendőkre.

– Szerbia megteszi a szükséges óvintézkedéseket, többek között ellenőrzi a határokon átlépő utasokat, nem csak a Kínából érkezőket, hanem azokat is, akik Olaszországból jönnek. Azt azonban senki sem tudja garantálni, hogy a vírus ma, holnap vagy holnapután nem éri el országunkat – nyilatkozta az egészségügyi miniszter a Szerbiai RTV-nek.

Felhívta a polgárok figyelmét, hogy ne üljenek fel a mendemondáknak, hanem kövessék a hivatalos szerbiai egészségügyi szervek, vagy a WHO információit, utasításait. Emlékeztetett, hogy az idényjellegű influenza következményeitől többen meghalnak, mint a koronavírustól. Ismételten felszólította a polgárokat, hogy szigorúan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran mossanak kezet, kerüljék a tömeggyülekezeteket, étkezzenek a lehetőségekhez mérten kiegyensúlyozottan és egészségesen.

A legújabb információi alapján az újságírók érdeklődésére elmondta: a koronavírus leginkább a korosodó férfiak esetében jelent veszélyt, olyanoknál, akik más betegségben is szenvednek. Nők, fiatalok, gyermekek esetében a betegség gyakorta könnyebb lefolyásúnak bizonyult, mint gondolták.

A miniszter elismételte, hogy Szerbiában még nem ütötte fel a fejét a vírus, és hogy az egészségügyi minisztérium honlapján hamarosan megjelenik egy új fejezet, amely a koronavírusról ad általános tájékoztatót.