2021. november 28., vasárnap

Windows 10 tippek és trükkök

A számítógép-felhasználók mindennapjaihoz hozzátartoznak a szoftveres és hardveres problémák. Tippjeink ezeket segítik megoldani.

Időjárás- és rendszerinfók megjelenítése az asztalon


(Kép: computerworld.hu)
(Kép: computerworld.hu)

A freeware Win10 Widgets (https://bit.ly/2yccnRl) segítségével úgynevezett widgeteket, minialkalmazásokat telepíthetünk a Windows asztalra, úgy, mint az egykoron a Windows Vistában is lehetséges volt. Ezek számos információt jelenítenek meg az asztalon, mint például az aktuális rendszerkihasználtság, hálózati adatok vagy az időjárás-előrejelzés, így azonnal egyetlen pillantással átlátjuk a fontos rendszerinformációkat. A program telepítését követően alapértelmezésben néhány widget, így például a rendszerkihasználtság, az aktuális tárterület vagy az éppen aktív WiFi hálózat, rögtön meg is jelenik. Ha egy widgetre nincs szükségünk, kattintsunk rá jobbgombbal, és válaszszuk a helyi menüből az Unload skin parancsot. A skinek saját ízlés szerinti kialakításához válasszuk a jobbgombos menüből a Rainmeter és utána a Manage parancsot. Most a bal oldali ablakban egy kategóriák szerint rendezett fastruktúrát látunk minden rendelkezésre álló skinnel. Ha kijelölünk egyet a fastruktúrán, már csak egy kattintás a Load gombra, és a widget megjelenik az asztalon. A jobb alsó területen további beállítási lehetőségeket találunk, mint például a képernyőpozíció finomhangolása, vagy a widget átlátszósága. Az egyes skinek számtalan beállítási lehetőségéről a Help gombbal tudhatunk meg többet az angol nyelvű online súgóból.

Programok CPU-prioritásának tartós megváltoztatása


Windows alatt a programok általában egyenlő jogosultsággal futnak egymás mellett, ami azt jelenti, hogy a Windows egyenlően osztja ki közöttük a számítógép rendelkezésre álló erőforrásait. A Feladatkezelő azonban lehetővé teszi egy kijelölt alkalmazás futtatását megváltoztatott prioritással, és ezáltal a gyorsítását vagy a fékezését. Indítsuk el a kívánt alkalmazást, és utána üssük le a Ctrl+Alt+Delete billentyűkombinációt. Válasszuk a Feladatkezelőt, váltsunk a Részletek lapra, és keressük meg az alkalmazáslistán az imént elindított programot. Kattintsunk jobbra a bejegyzésre, és válasszuk a Prioritás beállítása menüpontot. A következő almenüből a folyamathoz alacsony és legmagasabbként Valós idejű között választhatunk prioritást. Ez azonban nem tartós beállítás, a Windows újraindítása után nem marad meg. Az alternatív System Explorer (letölthető a https://bit.ly/2ytTE3f oldalról) feladatkezelő segítségével tartósan is rendelhetünk egy programhoz prioritást. A szoftver indítása után kattintsunk a programlistán a megfelelő alkalmazásra jobbgombal, és állítsuk be a prioritás mellett a Permanent értéket is. Így a beállítások újraindítás után is megmaradnak, a szoftver így a későbbiekben is a szokottnál gyorsabban (vagy lassabban) fut majd. Ne feledjük, hogy az ilyen sebességnövekedés a többi folyamat rovására történik.

Rendszer visszaállítása a gyári állapotra


Ha használt számítógépünket másvalakinek adjuk el, akkor a személyes adatokat a továbbadás előtt alaposan töröljük. Hasonlóan az okostelefonhoz, a Windows 10-nek is van egy gyári állapot visszaállítására szolgáló eszköze, mely ezt kényelmesen elintézi. Nyissuk meg a Gépházat Windows + I-vel, és menjünk a Frissítés és biztonság modulra. Válasszuk a Helyreállítás menüpontot. A Gép alaphelyzetbe állítása szakaszban találunk egy Kezdés gombot. Erre kattintva még pontosabban megadhatjuk, mi legyen törölve. A PC megszabadításához a személyes adatoktól válasszuk a Minden elem eltávolítása lehetőséget. A következő ablak választást kínál, hogy csak a személyes dokumentumainkat töröljük, vagy a teljes lemezt megtisztítjuk. Az első eljárás lehetővé teszi az adatok egyszerű visszaállítását, ezért a biztonság kedvéért válasszuk a Fájlok törlése és a lemez megtisztítása lehetőséget. A következő lépésben hagyjuk jóvá még egyszer a folyamatot a Visszaállítás gombbal, hogy ezzel elindítsuk az öszszes adat törlését. A reset a lemez méretétől függően igénybe vehet néhány percet.

A PowerShell és a DOS-parancssor cseréje a rendszergazda menüben


A leggyorsabb út a Parancssor megnyitásához a rendszergazda-programokon át vezet, amelyeket a Windows+X billentyűparanccsal vagy jobbkattintással a Windows logóra nyithatunk meg. A Creators Update óta azonban a Microsoft a Parancssort a PowerShellre cserélte. Aki továbbra is a Parancssort akarja ezen az úton elindítani, ezt a Windows személyre szabásában átállíthatja. Nyissuk meg a Windows + I billentyűparanccsal a Gépházat, és menjünk a Személyre szabás modulra. Ezután kattintsunk a bal oldali menüben a Tálcára. Itt találunk egy kapcsolót. A Parancssor menüpont lecserélése a Windows PowerShellre a jobb egérgombbbal a Start gombra kattintva, illetve a Windows+X billentyűparancs lenyomásával megnyitható menüben beállítás mellett. Ha ezt a kapcsolót KI állásba visszük, a jövőben ismét a DOS-parancssor jelenik meg a menüben.

Utoljára használt fájlok törlése az Intézőből


A Windows úgynevezett előzménylistákon tárolja az utoljára megnyitott helyeket és dokumentumokat. Ezek a fájlkezelő címsorából jeleníthetők meg. Ha egy PC-t más felhasználókkal is megosztunk, akkor ez nem feltétlenül kívánatos. A listát azonban néhány kattintással felszámolhatjuk. Indítsuk el a fájlkezelőt a Windows + E billentyűparanccsal. A felső eszköztáron váltsunk a Nézet lapra. Kattintsunk egészen jobbra a Beállítások gombra. Megnyílik egy új ablak, amelyben az Általános lapon találjuk az Adatvédelem szakaszt. Itt kattintsunk a Fájlkezelő előzményeinek törlése felirat mellett a Törlés gombra. Ezután az utoljára használt fájlok listája üres lesz. Ha tartósan ki akarjuk törölni az előzmények tárolását vegyük el a pipát a Legutóbb használt fájlok megjelenítése a Gyors elérésben és a Gyakran használt mappák megjelenítése a Gyors elérésben beállítások elől.

Elfelejtett Wi-Fi-jelszó megjelenítése


Mivel a Wi-Fi jelszavaknak manapság biztonsági okokból rém bonyolultaknak kell lenniük, nem tudjuk mindet egyszerűen megjegyezni. Windows 10 alatt azonban szükség esetén gyorsan megjeleníthetjük a jelszót. Kattintsunk jobb egérgombbal a hálózat ikonra a tálca értesítési területén, és válasszuk a Hálózati és internetbeállítások megnyitása parancsort, majd a Hálózati és megosztási központot. A Kapcsolatok területen megjelennek mindazok a hálózati kapcsolatok, amelyekhez internethozzáférés tartozik. Itt kattintsunk Wi-Fi hálózatunk nevére, és nyissuk meg a Vezeték nélküli tulajdonságok gombbal a vezeték nélküli hálózatunk részletes áttekintőjét. Utána menjünk a Biztonság fülre, és kapcsoljuk be a Karakterek megjelenítése jelölőnégyzetet, hogy ki tudjuk olvasni az elfelejtett jelszót.

Az összes telepített illesztőprogram listájának villámgyors előállítása


Illesztőprogram-gondoknál először ki kell találnunk, melyik verzió van jelenleg a számítógépünkre telepítve. A PowerShell kínál egy hasznos parancsot, amely minden telepített illesztőprogramot listáz. Keressünk a tálca keresőmezőjén a „PowerShell“-re, utána kattintsunk jobbgombbal a PowerShell ikonra az eredmények között, és válasszuk a Futtatás rendszergazdaként parancsot. Utána írjuk be a következő parancsot: Get-WindowsDriver -Online -All | Out-File -FilePath $env:USERPROFILE\Desktop\Driverlista.txt. Néhány másodperc múlva az asztalon találunk egy szövegfájlt Driverlista.txt néven, amely verzióval együtt tartalmaz minden illesztőprogramot.

Mit tegyünk, ha megsérül a Windows Áruház gyorsítótára?


A Windows Áruház indításkor sajnos gyakran A gyorsítótár sérült lehet hibaüzenetet adja – és az áruház bezár. A Windows 10 az 1703-as verziótól lehetőséget kínál a Gépházból az áruház visszaállítására. Először nyissuk meg a Gépházat a Windows+I gyorsbillentyűvel. Itt menjünk az Alkalmazások kategóriára. Görgessünk az alkalmazáslistán a Microsoft Store-ig, kattintsunk rá egyszer, és válasszuk a Speciális beállítások linket. Az új ablakban kattintsunk az Alaphelyzet gombra. Ezután az áruháznak ismét simán működnie kell. Egy további módja a problémakezelésnek egy rövid parancssori parancs. Írjuk be a keresőmezőbe: cmd, és a keresési eredményben kattintsunk jobb egérgombbal a parancssorra, majd válasszuk a Futtatás rendszergazdaként parancsot. A megnyitott konzolba írjuk be: wsreset, és üssük le az entert. A Windows Store most vissza lesz állítva, és ezután újból elindul.

Rendszergazdai jogosultság kikerülése hordozható alkalmazásokkal


Sok munkahelyi PC-n a felhasználóknak már nincs elegendő jogosultságuk új szoftverek telepítéséhez. Ez nem meglepő, hiszen a Windows tönkretételének egyik fő oka a felhasználók által „csak kipróbálásra" telepített, majd eltávolított rengeteg szofter, melyek teleszemetelik a rendszert, kéretlen komponenseket hoznak magukkal, és így tovább. A kedvenc programunk telepítéséhez mégsem kell minden esetben a rendszergazdát fárasztani, sok program ugyanis rendelkezésre áll hordozható verzióban, amely a korlátozott felhasználói jogok ellenére is rögtön, telepítés nélkül indítható. Hordozható szoftverek kereséséhez a legegyszerűbb a Google-höz fordulni, és a kérdéses szoftver nevével együtt beírni a keresőmezőbe: „portable". Letöltés után egyszerűen indítsuk el a futtatható PAF-fájlt, amelyet az ilyen csomagok rendszerint telepítőfájl helyett tartalmaznak. A csomagkezelő PortableApps Platform (elérhető a https://bit.ly/2NBHN8T oldalon) komplett gyűjteményt tartalmaz hordozható verziójú programokból, mint például a FileZilla FTP kliens vagy az IrfanView képnézegető, illetve az ezek futtatásához, esetenként készítéséhez is ad tanácsokat és segédeszközöket.

Memóriazabálók leleplezése és eltávolítása


Windows-eszközökkel A Windows 10 kínál egy, kifejezetten a nagy méretű fájlok felkutatásához egy nagyon jó elemzőmodult a tárhelyhasználatról. Nyissuk meg a Gépházat a Windows+I gyorsbillentyűvel, és kattintsunk a Rendszer ikonra. Utána válasszuk a bal szélen a Tárterület linket. A főablakban most megjelenik az összes, a rendszerben rendelkezésre álló meghajtó. Egy kattintás után az Ez a gép meghajtóra a Windows átfogó tárhelyelemzést végez, amely jó néhány másodpercig is eltarthat. Ezután a Tárhelyhasználat átlátható vonaldiagramon jelenik meg. Ha kijelöljük valamelyik területet, mint az Alkalmazások és játékok vagy a Képek, akkor a Windows részletesen listázza az oda tartozó egyes fájlok tárterület-foglalását, és lehetővé teszi a nélkülözhető programok eltávolítását vagy a felesleges állományok törlését.

Fölösleges Windows biztonsági mentések eltávolítása


Ha egy új Windows-verzióra frissítettünk, vagy egy nagyobb biztonsági csomagok, mint például a Creators Update, telepítünk a Windows 10-re, a Windows menti az előző rendszerállapotot. Ha némi tesztelés után úgy találjuk, hogy aktuális rendszerünkkel nincs probléma, akkor az ilyen mentések által foglalt, gyakran sok GB-ra rugó tárhelyet szabaddá tehetjük egyéb alkalmazások vagy dokumentumok számára. Nyissuk meg a Gépházat a Windows+I gyorsbillentyűvel. Nyissuk meg a Rendszer kategóriát, és a bal oldali menüből válasszuk a Tárterület menüpontot. Most kattintsunk a főablakban az Ez a gép ábrára, és a megnyíló Tárhelyhasználat ablakban válasszuk az Ideiglenes fájlok kategóriát. Kapcsoljuk be A Windows előző verziója előtti pipát, és hagyjuk jóvá a törlést a Fájlok eltávolítása gombbal. A Windows ilyenkor rendszerint figyelmeztet, hogy elveszítjük annak lehetőségét, hogy visszatérjünk az operációs rendszer előző verziójához. Fogadjuk ezt el, és nyomjuk meg az OK gombot. Ezután több Gigabájt tárhely is felszabadulhat.

Felhasználók gyorsabb kijelentkeztetése vagy váltása


Ha más felhasználókkal közösen használunk egy számítógépet, gyakran előfordul, hogy egy felhasználó ki, egy másik pedig be akar jelentkezni. Ez megoldható persze a számítógép újraindításával is, de ha gépünk rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, nem szükséges ezt a felesleges kört megtenni, maradhatunk a működő Windowsban. Ilyenkor a legjobb, ha a Windows+M gyorsbillentyűvel lekicsinyítünk minden megnyitott ablakot, és ezután bal egérgombbal egy szabad helyre kattintunk az asztalon. Ezután az Alt+F4 kombinációval megnyitjuk A Windows leállítása ablakot. Itt megtaláljuk a Felhasználóváltás és a Kijelentkezés gombokat. Azonban válthatunk közvetlenül is egy másik felhasználóra: nyissuk meg a Start gombot, és a bal szélen sok ikonnal fölötte kattintsunk a felhasználóképünkre vagy az emberkére – attól függően, mi jelenik meg. Utána válasszuk ki a megjelenő új menüből a kívánt felhasználót.

Gyorsabb BIOS/UEFI-ellenőrzés rendszereszközzel


Első pillantásra nem mindig világos, hogy a számítógépünkben még a hagyományos BIOS van, vagy már egy újabb UEFI-firmware-rel van felszerelve. Ezt azonban egyszerű ellenőrzéssel magunk is gyorsan kideríthetjük, anélkül, hogy újra kellene indítani a számítógépet, vagy valamilyen külső rendszerinformációs programot, például az AIDA64-et kellene futtatnunk. Üssük le a Windows+R gyorsbillentyűt, és írjuk be az msinfo32 parancsot. Megnyílik a Rendszerinformáció ablak. Itt sok hasznos adatot találunk a PC-ről. Maradjunk balra a Rendszer összegzése főágon, és a jobb oldalon keressük meg a BIOS-mód sort. Ebben a sorban van kiírva, hogy a PC még BIOS-szal, vagy már UEFI-vel működik.

Az Edge automatikus betöltésének megakadályozása


A Windows 10 1809-es verziójával a Microsoft egy új funkciót vezet be, hogy saját gyártmányú böngészője, az Edge gyorsabban induljon el: ez az úgynevezett preload a számítógép bootolásakor és a böngésző minden bezárásakor megtörténik, így az Edge a háttérben mindig indulásra kész. Azok a felhasználók, akik nem használják a Microsoft böngészőjét, Registryből kikapcsolhatják ezt az erőforrásokat fogyasztó funkciót. Ha előbb ki akarjuk találni, hogy egyáltalán be van-e nálunk is kapcsolva, üssük le a Ctrl+Alt+Delete billentyűket, és a Feladatkezelőben a Folyamatok alatt ellenőrizzük, hogy az Edge fut-e anélkül is, hogy elindítottuk volna. A preload kikapcsolásához üssük le a Windows+R gyorsbillentyűt és írjuk be: regedit. Navigáljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft kulcsra, és kattintsunk jobb egérgombbal a jobb oldali mezőbe. Válasszuk az Új/Kulcs parancsot, és nevezzük el az új kulcsot MicrosoftEdge-nek. Utána kattintsunk újból a jobb oldali mezőbe, és hozzunk létre még egy kulcsot Main néven. Ezután kattintsunk harmadszor is a jobb oldali mezőbe, most válasszuk az Új/ Duplaszó(32 bites) értéket. Legyen az új bejegyzés neve: AllowPrelaunch, és győződjünk meg róla, hogy az értéke 0. Ezután indítsuk újra a PC-t. Az Edge folyamatok ezután eltűnnek a Feladatkezelőből.

Kibővített Futtatás ablak rendszergazda szintű jogosultságokkal


Gyakran az apró, ám kifinomult trükkök könnyítik meg a munkát Windows 10 alatt. A Windows+R billentyűkombinációt, amellyel a Futtatás ablakot elindíthatja, már sok felhasználó ismeri. Kevésbé lehet ismert, hogy az ezzel indított alkalmazások egy további billentyűparancs segítségével közvetlenül rendszergazdai szinten indíthatók. Nyissuk meg először a futtatás ablakot a fent megadott billentyűparancscsal és írjuk be páldáuldául a cmd parancsot. Most ahelyett, hogy csak az entert ütnénk le, nyomjuk le egyszerre a Ctrl+Shift+Enter gombokat, hogy a régi Windows parancssort rögtön emelt szintű jogokkal indítsuk el. Hogy sikerült, azt onnan látjuk, hogy utána megjelenik a Felhasználói fiókok felügyeletének megerősítést kérő ablaka.

A Windows 10 legfrissebb verziójára frissítés a mi időbeosztásunk szerint


A Microsoft tanult valamit az elmúlt évek hibás frissítések okozta adatvesztésekből, így nem minden felhasználónak kínálja fel egyszerre a frissítést a Windows 10 legújabb verziójára. De ha nem tudunk tovább várni, mert például egy új  funkciót mindenképpen már most akarunk, akkor van két lehetőségünk a frissítés kikényszerítésére: nyissuk meg a Start/Gépház/Frissítés és biztonság/ Windows Update menüpontot, és kattintsunk a Frissítések keresése gombra. Ha így nem jön össze, vagyis a Windows nem a legújabb update-re frissít, akkor használhatjuk a hivatalos Windows 10 frissítési segédet is a Microsofttól. Ezt a https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10 címen találjuk. Kattintsunk a Frissítés gombra a letöltéshez. Ezután indítsuk el a programot, és futtassuk le a frissítést. De biztos, ami biztos, ne felejtsünk el előtte minden fontos fájlt és dokumentumot a PC-ről külső merevlemezre vagy NASra menteni. Arról is gondoskodjunk, hogy gépünkön legyen legalább 10-15 GB-nyi szabad tárkapacitás, különben a frissítés folyamata nem fut végig – és arra is készüljünk fel, hogy a teljes menet 1-2 órát is igénybe vehet, és ebből nagyjából fél óráig nem is tudjuk használni majd a számítógépet.

Csempék csoportosítása és a csoport elnevezése a Start menüben


A mobil operációs rendszerekhez hasonlóan a Windows 10 is lehetőséget kínál a Start menüben megjelenített csempék csoportokba foglalására, hogy ezzel több helyet és jobb, logikusabb áttekinthetőséget nyerjünk. Egy új csoport létrehozásának menete hasonló, mint okostelefonon: húzzunk egy csempét egérrel egy másikra, így egy mappába kerülnek, melyen megjelenik a benne található csempék apró képe. A  Windows 10 őszi 1809-es verzióra frissítésével érkezett extra, hogy már egyéni nevet is adhatunk a kialakított csoportoknak, mint például Internet, Eszközök vagy Játékok. Ehhez jelöljünk ki egy csoportot, és kattintsunk bal egérgombbal a Windows által automatikusan adott névre, amelyet most tetszés szerint megváltoztathatunk.

Nem kívánt alkalmazások elleni védelem bekapcsolása


A Windows már régóta tartalmaz egy integrált vírusvizsgálót, amely ugyan az első időkben igen alacsony népszerűségnek örvendett, de az elmúlt években már a független AV-Test Intézet tesztjein is egyre jobban teljesít. Ez a bizonyos Windows Defender rendelkezik egy összetevővel, a „potenciális kéretlen alkalmazások”, az úgynevezett PUA-k (Potentially Unwanted Applications). Olyan szoftverekről van szó, amelyek rejtett reklámokat vagy a felhasználó által nem kért, az eredeti szoftver alapvető funkciójához nem szükséges eszköztárakat vagy más alkotóelemeket hoznak magukkal. Tehát zavaróak, de nem okoznak közvetlen károkat, mint például egy számítógépes vírus vagy zsarolóprogram. A PUA-védelem a Windows Defenderben a PowerShellből állítható be. Ez a PowerShell az, ami a Windows 10 alatt az utóbbi néhány frissítés során leváltotta a korábbi DOS parancssort, és átvette helyét a Start menüben. Megnyitásához kattintsunk jobb egérgombbal a Start gombra, és válasszuk a Windows PowerShell (rendszergazdaként) parancsot. Itt először futtassuk le a Get-MpPreference parancsot, hogy kiderüljön, be van-e kapcsolva a PUA-védelem. Az egérrel görgetve, vagy a lapozó gombokkal keressük meg a PUAProtection sort. Ha utána 0 érték áll, akkor nincs bekapcsolva a védelem, ha 1, akkor igen. A szolgáltatás a Set-MpPreference -PUAProtection Enabled paranccsal kapcsolható be, és a Set-MpPreference -PUAProtection Disabled paranccsal ki. (Chip nyomán)