2024. április 25., csütörtök

Aláírásgyűjtés a Tarcal védelmében

Másfél hét múlva aláírásgyűjtésbe kezdenek a Védjük meg a Tarcal/Fruška gora erdeit! Mozgalom tagjai, amivel szeretnék felhívni a figyelmet a drámai mértékű fairtásra, a területtel megbízott-tak helytelen és lelkiismeretlen gazdálkodására.

Fotó: Nagy Magdolna

Fotó: Nagy Magdolna

Az Őrizzük meg a Tarcal/Fruška gora erdeit elnevezésű petíciót Újvidéken és Karlócán lehet majd aláírni, de a különféle tömeges sportrendezvényeken is, mint a Fruška gora-i maraton, a gyalogos, kerékpáros maratonok és futamok, és természetesen a környéken bárhol, ahol az aktivistáik vállalják az aláírásgyűjtést – részletezte Dragana Arsić, a mozgalom tagja a 021.rs-nek. A petíció célja az erdős területek kíméletlen irtásának megfékezése egy 20 évre szóló moratóriummal. Ha összegyűlik elegendő számú aláírás, a petíciót átadják az illetékes intézeteknek.

Emlékeztetőül: alig egy hónappal ezelőtt a mozgalom tagjai levélben fordultak Goran Trivan szakminiszterhez, melyben kifejezték reményüket, hogy megértést fog tanúsítani a legrégebbi szerbiai nemzeti park gondjai iránt, és megfelelő intézkedéseket fog kezdeményezni Szerbia kormányában. Hangúlyozták, hogy a Tarcallal együtt Vajdaság területének alig 6,5 százaléka erdősített, és hogy a tartományi stratégiában lefektetett 14 százalékos erdőterületre vonatkozó cél nemhogy apránként megvalósulna, ellenkezőleg, nagy ütemben tűnnek el a tölgy-, a bükk- és a hársterületek. A mozgalom szerint ennek fő előidézője az, hogy a nemzeti parkkal túlnyomórészt erdészeti-kommerciális modell szerint gazdálkodnak, így az erdős területeket is kizárólag a jövedelemszerzésre állítják be, arra törekedve, hogy a 135 dolgozót foglalkoztató vállalat önellátó legyen, ahelyett, hogy védő-őrző szerepe dominálna.