2024. április 25., csütörtök

Terebélyesedik a cserkészmozgalom

Muzslyán tartotta évi közgyűlését a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tavaly több szintű vezetőképzést szervezett, és először tartottak felnőttképzést. Ennek köszönhetően pedig több helyen vannak alakulóban cserkészcsapatok – hangzott el a Szövetség Muzslyán megtartott szombati közgyűlésén.

A közgyűlés résztvevői (Fotó: Kecskés István)

A közgyűlés résztvevői (Fotó: Kecskés István)

A cserkészek legfontosabb évi találkozója Králik László emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdődött a becskereki Gimnáziumtemplomban. „Az első magyar cserkész" piarista tanár volt, aki a nagybecskereki Főgimnázium 1909/10-es értesítőjében közölte Baden-Powel: Scouting for boys (Cserkészet fiúknak) című könyv magyar fordítását. Ezzel elindította a cserkészmozgalmat Magyarországon.

A közgyűlés a muzslyai Emmausz kollégiumban közös imával és énekkel kezdődött. Az eseményre a 12 működő cserkészcsapat mellett eljöttek az alakuló cserkészcsapatok vezetői, a körzeti elnökök és a Szövetség vezetői. Tizenöt településről 35 képviselő érkezett Muzslyára. Az idén számos táborba, rendezvényre terveznek eljutni, például a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra. Közben Muzslyán hamarosan elkészül a Szövetség raktára, amelyben el tudják majd helyezni a tábori felszereléseiket. Gabona Ferencnek, a szövetség elnökének elmondása szerint fontos esemény lesz a segédőrsvezetőket képző tábor is.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek most 428 tagja van, így az egyik legnagyobb magyar civil ifjúsági szervezet Vajdaságban. A cserkészmozgalom legerősebb központjai az észak-bácskai települések, valamint Temerin és Muzslya. Kishegyesen, Tóthfaluban, Bácsfeketehegyen, Tordán, Magyarkanizsán vannak alakulóban cserkészcsapatok.