2024. április 19., péntek

A példaértékű Torda

Nagy érdeklődés mellett zajlott lapunk élőújsága és a Magvető lakossági fóruma – Az est vendége volt Pásztor István

Ezúttal is teltházas volt a Magyar Szó péntek esti, Tordán megtartott élőújsága, ez annak bizonyítéka, hogy az újságírók és az olvasók közvetlen találkozásának ma is megvan a varázsa, de igény is van rá. Az olvasók találkozhattak a lap szerkesztőivel és újságíróival, megvásárolhatták a lapot és a kiadványait, valamint gazdag és színvonalas művelődési műsort is láthattak. Az élőújságon interjú készült Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökével. A rendezvény a tordai Művelődési Otthon előcsarnokában, Dávid Csillának, lapunk fotóriporterének képkiállításával kezdődött. – Csilla nem tartozik a napi politikai eseményeket fotózó riporterek közé, sokkal inkább a látványt, a különlegeset, a ritka mozzanatokat keresi és igyekszik elkapni. Fényképeivel megörökített árvizeket, földrengést, tüntetést, remek portrékat készít. Fotóit Ezüst és Arany Pávatollal díjazták, mondta méltatásában Varjú Márta, lapunk főszerkesztője.

Pásztor István interjút ad Varjú Márta főszerkesztőnek (Fotó: Gergely József)

Pásztor István interjút ad Varjú Márta főszerkesztőnek (Fotó: Gergely József)

Lapunk tavaly Tordán tartotta a gálaműsorát. Általában ebben a bánáti faluban kezdődik az élőújság-sorozat, vagy itt zárul. Ezúttal kivételt tettek.

– A közönség mindig vár bennünket és szeretettel fogadnak. Éppen a napokban lapozgattam, a Magyar Szó 70 éves jubileumára, Fodor István szerkesztésében megjelent a Hét évtized című kiadványt, és rábukkantam benne egy fotóra, méghozzá 1955/56-ból. Tordán készült egy élőújságon. Akkor is telt ház volt, akár csak most. Mindig nagy érdeklődéssel vártak és várnak bennünket és nagyon együttműködőek a tordaiak, mondta a főszerkesztő.

A Magyar Szó élőújsága évek óta az egyik kiemelt rendezvénye a Tordai Művelődési Napoknak.

– Nagyon fontos az, hogy a magyar közösséget ilyen módon is összetartsuk. Hiszen a Magyar Szónak nagyon fontos szerepe van a vajdasági magyarság életében, identitásunk megőrzésében. A tordaiak is ugyanezt akarják: megőrizni magyarságunkat, megőrizni identitásunkat. Tehát egy a cél, egy az érdek és ezért is annyira közkedveltek ezek az élőújságok, hallottuk Dobai Jánostól, a tordai helyi közösség elnökétől.

Az élőújságon interjú készült Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökével. Azzal kapcsolatban, hogy Vajdaságban is három százalékra csökkent a parlamenti küszöb, a pártelnök hangsúlyozta, hogy a magyarság választási eredménye nem a megváltoztatott szabályoktól függ, hanem elsősorban attól, hogy összefogunk-e és sikerül-e majd legyőzni a fásultságukat.

A hálás tördai közönség (Fotó: Gergely József)

A hálás tördai közönség (Fotó: Gergely József)

– Torda példa az egész vajdasági magyar közösségnek, hogy egy bánáti kis faluban, ha van 10-15 tettre kész ember, akkor nincsen akadály. Akkor meg lehet tölteni a termet. Nem igaz, hogy a magyar emberek begubódznak, és nem mennek sehova. Itt a terem mindig tele szokott lenni és jó a hangulat, ezért öröm ide jönni, mondta Pásztor István.

A lap szerkesztői bemutatták a Magyar Szó kiadványait. Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes a Magyar Szó 2020-as Naptárát ismertetve arra biztatta a tordaiakat, hogy javasoljanak témákat a népszerű kiadvány jövő évi számába. Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója pedig a Mérföldkövek, 75 év 75 írás című jubileumi gyűjteményéről beszélt. A közönség nagy érdeklődéssel fogadta Gergely József: Amit a galamb összehordott című könyvét is. Tekintettel arra, hogy a tordaiak zöme mezőgazdaságból él, így nagy érdeklődéssel hallgatták meg a Magvető melléklet lakossági fórumát. Varga Attila szerkesztő vendége volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke. A hallgatóság számos érdekes és fontos információt kapott elsősorban az idei pályázati kilátásokról, a hazai és az anyaországi támogatásokról. A jégvédelmi rendszer korszerűsítéséről is tájékoztatták a hallgatóságot, valamint arról, hogy a jelenleg 21 tagú falugondnok-szolgálat rövidesen további öt személlyel bővül.

A felsoroltakon kívül a Magyar Szó tordai élőújságán jelen volt Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója, Kabók Erika főszerkesztő-helyettes, Somogyi Márta, a hirdetőosztály vezetője, Bágyi Sándor lapterjesztő és Tóth Roland. Az élőújság műsorát Máriás Endre, a Tiszavidék szerkesztője vezette.

Az est során felléptek: a tordai Petőfi Sándor ME néptáncosai és énekesei, a helybeli Angels együttes énekesei, Guth Emília énekes, Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília mesemondók, Bíró László, a Petőfi-program ösztöndíjasa Tiszaszentmiklósról és a kúlai Népkör néptánccsoportja.

A rendezvény tombolával zárult.