2024. április 25., csütörtök
KÉZILABDA – XVII. KÁRPÁT MEDITOP KUPA, ADA

Színvonalas és szórakoztató torna

Február első hétvégéjén Adán került sor a tradicionális, 17. alkalommal megrendezett Kárpát Meditop Kupa elnevezésű nemzetközi női kézilabdatornára, amelyen hagyományosan hat – egy anyaországi és öt határon túli – magyar település csapata vesz részt. Az adai sportcsarnokban a házigazda Halász József mellett a sorozatban háromszoros címvédő Mohács, a felvidéki Naszvad, valamint három erdélyi gárda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely vett részt a kétnapos eseményen.

A viadal a szombat reggeli Ada–Sepsiszentgyörgy nyitómeccstől kezdve remek hangulatban zajlott, főleg, miután a hazai lányok megnyerték első találkozójukat. Az ezt követő megnyitóünnepségen a csapatok bevonulása után a Bodros zenekar és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szórakoztatta a közönséget, majd Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere köszöntötte a csapatokat és a nézőket, elmondva, nagy megtiszteltetés a városnak, hogy otthont adhat a tornának.

A szombat a csoportmeccseké volt, amelyeken eldőlt, hogy a hazai lányok másnap az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által útjára indított vándorserlegért is versenyben lesz – a Halász József 28:26-ra verte Székelyudvarhelyt. A másik csoportban Mohács megmutatta, miért számított favoritnak, Naszvadot 30:18-ra, Marosvásárhelyt 47:14-re győzte le. Vasárnap Sepsiszentgyörgy egyetlen góllal, 31:30-ra múlta felül Marosvásárhelyt az 5. helyért, majd az első éremmeccsen Székelyudvarhely ugyancsak körömrágós befejezéssel minimális különbséggel, 27:26-ra gyűrte le Naszvadot a bronzért.

Ezután következett a nap legjobban várt összecsapása, az adai és a mohácsi lányok küzdelme. A Halász József nagyjából tíz percig tudta tartani a lépést a magyarországi címvédővel, majd a vendégek kézbe vették az irányítást, és gyors, hatékony kézilabdával már a pihenőig döntő előnyt (12:24) alakítottak ki. A második félidőben tovább növelte vezetését a Mohács, amely végül húszgólos (44:24) sikert aratott, megnyerve a tornát, és magánál tartva a vándorserleget. Az adai lányok a vereség ellenére elégedettek lehettek, hiszen megszerezték a szépen csillogó ezüstöt.

A finálé után megszólaltattuk az izgalmas hétvége néhány főszereplőjét. Urbán Mónika, a házigazda Halász József elnöke elégedetten nyilatkozott, elmondva, sikeres rendezvényt szerveztek Adán.

Sikerült megtöltenünk a sportcsarnokot nézőkkel, akik a tapsból, üdvrivalgásból ítélve jól érezték magukat. A csapatunk második helyezése nagyon szép eredmény. Mohácsról az elején is tudtuk, hogy erősebb nálunk, sorozatban negyedik éve ők viszik el a vándorserleget. De ezután is készülni fogunk a kupára, nem adjuk fel, hátha jövőre nekünk sikerül megszereznünk – fogalmazott az elnök asszony, hozzátéve, a torna jó felkészülés volt a bajnoki szezonra: Március nyolcadikán kezdődik a bajnoki sorozat, amire most kezdtük volna az előkészületeket, de a Kárpát-kupa miatt már január elején megkezdtük az edzést. Azóta zajlott a felkészülésünk erre a tornára, amit a bajnokságig ugyanígy folytatunk.

Urbán Mónika szervezői szemszögből is eredményesnek látta a kupát: – Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ilyen sikeresen zajlott le a torna. Mind az öt csapat megköszönte, hogy itt lehetett, és hogy jól érezhették magukat. Semmiféle probléma nem merült fel, úgy érzem, ennél jobb visszajelzésre nincs is szükség.

A kupa történelmének Ada is fontos része, ahogy arra az elnök asszony is rámutatott: – Tizenhét éve szinte pontosan ugyanezekből a városokból érkeznek a csapatok, és évről évre ezek egyikében rendezik meg a kupát. Az egyes csapatokban csak a játékosok cserélődnek idővel, így folyamatosan új személyek szerepelnek a kupán, ezáltal új barátságok szövődnek. Az adai csapat számára a jövőben is kiemelten fontos lesz a Kárpát-kupa, függetlenül attól, hogy a múltban sajnos előfordult, hogy az anyagi nehézségeink miatt nem jutottunk el a messzi rendezővárosba, illetve hogy nálunk későn kezdődött a bajnokság, és nagyon hamar kellett volna elkezdenünk az edzéseket. De az a célunk, hogy a jövőben, hacsak módunk van rá, felkészüljünk és elutazzunk a tornára, esetleg újra mi rendezzük meg – fogalmazott Urbán, aki arról is szót ejtett, mi a csapat célja a sikeres felkészülési torna után: – Mindenképp szeretnénk előkelő helyezést elérni a bajnokságban, de a legfontosabb, hogy sérülésmentesen és sok pozitív energiával, jókedvvel érjük el ezt a célt.

A XVII. Kárpát-kupán az előző három évhez hasonlóan a Mohácsi Tornaegyesület emelkedett ki a mezőnyből. Füzesi Ferenc vezetőedzőt arra kértük, kommentálja csapata diadalmas hétvégéjét: – Sokra értékelem, hogy megvédtük a tornagyőztes címét. Nagyon jó napjaink voltak, a csapat kirobbanó formában játszott. Sok olyan elemet vittünk fel a pályára, amit edzéseken is gyakorolunk. Remek csapatépítés volt számunkra az egész hétvége, fontos, hogy lendületbe kerültünk, és ilyen irammal tudjunk játszani majd a bajnokságunkban.

A mohácsi lányok csapatként is színvonalasan kézilabdáztak, ugyanakkor látványos egyéni teljesítményeket is nyújtottak: – Hetek óta egyre több jel mutatott arra, hogy formába lendülünk, de mindig volt egy-egy játékos, akinek a teljesítményébe hibák csúsztak. A döntő volt az első mérkőzésünk, amikor nagyon kevés egyéni hibát követtünk el, és a csapatrendszert is rendesen működtették a lányok. Nagyon tartottam az Adától, tudom, hogy milyen jó csapat, és a csoportmérkőzéseken nagyszerű, gyors, modern kézilabdát játszott. Viszont nekünk szerencsés napunk volt, ezért győztünk – elemezte Füzesi, elárulva, a fináléban dobott 44 gól mellett véleménye szerint a jó védekezés volt a sikerük alapja: – Mindig erre helyezem a legnagyobb hangsúlyt. Jól kell védekeznünk, mert a kapusaink is jók, a védők játéka miatt nekik is remek napjuk volt. Ha van védelem, abból van önbizalom, abból pedig eredményes támadójáték. Ez a kézilabda alapszabálya – magyarázta a mohácsi szakvezető.

A finálét követően két gálameccset rendeztek. Az Ada Nosztalgiaválogatott 20 perces mérkőzésen 11:10-re verte a Kárpát Kupa Válogatottat, majd a legkisebbek játszottak egy félpályás bemutatómérkőzést. A hétvége záróakkordján, az ünnepi eredményhirdetésen aztán a csapatok és játékosok átvehették jutalmaikat: a dobogósok érmeiket, a Mohács a vándorserleget, és öt egyéni díjat is kiosztottak, a hat vezetőedző elbírálása alapján. A gólkirálynő a naszvadi Posova Nikolett, a legjobb kapus a székelyudvarhelyi Bíró Melinda lett. A legtechnikásabb anyaországi játékos díját a mohácsi Balogh Zsófia, a legtechnikásabb határon túli játékos díját pedig a székelyudvarhelyi Danyi Erika vehette át. A házigazda legjobb játékosának a Halász József csapatkapitányát, Király Ágnest választották meg.

Ágnest is megkértük, értékelje a tornát, és elmondta, a döntős szerepléssel teljesítették kitűzött céljukat, elégedettek lehetnek az ezüstéremmel: – Nagyon nehéz volt a hétvége, szombaton két húzós meccset játszottunk, a döntőre nem sok erőnk maradt. Az első félidő elején tudtuk tartani magunkat, de utána ledaráltak bennünket. A második félidőben épphogy tartottuk a különbséget, hogy ne legyen csúfos a vereség. Erőnlétileg nem voltak meg a tartalékaink, de nekünk ez a torna még a szezon előtti felkészülés része, ezért a tisztes helytállásra törekedtünk. Mindenképp elégedettek vagyunk azzal, hogy eljutottunk a döntőig – mondta a csapatkapitány, aki azt is elárulta, a torna után csak rövid pihenőt tartanak, utána már folytatódik a felkészülés a bajnoki szezonra.

Annyi biztos, hogy a Kárpát-kupán a hazai és vendégjátékosok mellett a nézők, szurkolók is elégedettek lehettek, és a záróceremónia befejezése, a Nélküled dal éneklése-hallgatása közben az is nyilvánvaló volt, hogy a 17 éve tartó hagyomány még sokáig folytatódni fog.

Az utánpótláson a hangsúly

Urbán Mónikát, az adai Halász József Női Kézilabdaklub elnökét arról is kérdeztük, mit jelent az egyesület számára az anyaországi támogatás.

A Magyar Kézilabda-szövetség közel egy éve támogatja a klubot. Ez jelentősen megkönnyíti számunkra a mérkőzésekre, illetve a nemzetközi tornákra való utazást, emellett teljesen új felszereléseket kaptunk, valamint tudunk mezeket is vásárolni.

A magyar kormány azzal a feltétellel nyújt támogatást a sportszövetségeknek, hogy azt kizárólag a sportakadémiákra fordíthatják. Elképzelhető, hogy a közeljövőben Ada határon túli utánpótlásképző központ lesz?

Már régóta azon dolgozunk, hogy Ada egy tehetséggondozó központtá váljon. A környékről sokan jönnek hozzánk, érdeklődnek az itt folyó munkáról. A magyar kormány felismerte azt a lehetőséget, hogy egy határon túli magyar közösséget támogathat, amit szakmai téren is továbbképezhet. Egyelőre minden a tervezési fázisban van, a komolyabb infrastrukturális fejlesztésekről később lesznek pontos információink.

A klub az I. liga északi csoportjának élmezőnyében tartózkodik. Szerepel-e a távlati tervek között a Szuperligába való feljutás?

A közelmúltban a Szuper B ligában már játszottunk. Kipróbáltuk magunkat, úgy éreztük, hogy a tisztes helytállás biztosan meglenne, viszont egyelőre az utánpótlásra szeretnénk fektetni a hangsúlyt. A fiatalok fejlődése szempontjából az I. liga egyelőre megfelelő terepnek bizonyul, de ahogyan erősödnek a lányok, úgy szeretnénk mi is magasabb osztályba jutni.