2024. március 28., csütörtök

Már 900 ezer ember menekült az észak-szíriai harcok elől Törökország felé

Nem csitulnak a harcok Szíria északnyugati tartományában, Idlíbben. A szíriai kormányhadsereg fáradhatatlanul bombázza orosz támogatással az utolsó, még felkelők kezén lévő régiót.

Az is növeli a térségben a feszültséget, hogy újabb török katona vesztette életét. Ankara emiatt megtorló akciót hajtott végre, és 21 olyan célpontot elpusztított, amelyek a rezsimhez tartoztak.

Mindez csak fokozta a civilek szenvedéseit, akik közül december eleje óta már több mint 900 ezren, főleg nők és gyerekek menekültek északra a szíriai-török határ felé.

"Ez a ház a tizedik, amit el kellett hagynom" - panaszkodik ez a férfi. "Egy-két hónap alatt berendezkedünk, és amint ez megtörténik, ismét elkezdődik a bombázás, és újra menekülnünk kell. Ma ismét költözünk, az Isten tudja, hol fogunk kikötni."

Törökország, amely már csaknem négymillió szíriai menekültet fogadott be, közölte, hogy nem tud kezelni egy újabb menekülthullámot, és lezárta határait. Az ENSZ főtitkára azonnali tűzszünetet sürgetett.

Ez a kétségbeesett férfi azért eszkábált össze egy létrát, hogy átsegíthesse a gyerekeit a török határfalon, ha a szíriai kormányerők idáig nyomulnak.

"Nem én választottam, hogy Törökországba jöjjek" - mondja. "Számomra Szíria a világ minden kincsénél drágább. De tennem kellett valamit - egy sátorban élünk, és tetőre van szükségem a magam és a gyerekeim feje fölé, melegen kell őket tartanom."

A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan szombaton televíziós beszédben jelentette be, hogy március 5-én az orosz elnökkel, a francia államfővel és a német kancellárral fog találkozni, hogy megvitassák az idlíbi helyzetet.

Az ENSZ szerint a szíriai határ közelében a fagyos idő elől sátrakba húzódó menekültek 60 százaléka gyerek.