2024. március 29., péntek

Új vezető került az erdélyi főegyházmegye élére

Kovács Gergely érsek a nemzeti összetartozás évében vette át tisztségét

Kovács Gergely érsek személyében új vezető került a hétvégén az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére, miután fölszentelték. Klaus Iohannis román államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben köszöntötte az új érseket, aki azt tartja a legnagyobb kihívásnak, hogy sikerüljön meghallgatni másokat és sikerüljön párbeszédet folytatni mindenkivel.

Gianfranco Ravasi bíboros (jobbról) átadja a méltóságjelvényeket Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása alkalmából (Fotó: MTI)

Gianfranco Ravasi bíboros (jobbról) átadja a méltóságjelvényeket Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása alkalmából (Fotó: MTI)

Gyulafehérváron (Alba Iulia) szombaton püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt, a főegyházmegye új érsekét. A szentelésen több mint negyven püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

A ceremóniát vezető Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke beszédében hangsúlyozta: Kovács több mint két évtizedes római szolgálata alatt megtapasztalta az egyház egyetemességét, az új, digitális kultúrába való beilleszkedés szükségességét, és szülőföldjére hazatérve, magával hozza a globális látásmódot és a nyitott lelkületet.

Kovács Gergelyt a ceremónián Ravasi bíboros, a leköszönő Jakubinyi György érsek és Miguel Maury Buendía érsek bukaresti nuncius szentelte föl. A jelenlevő katolikus püspök kézrátétele, a krizmával való felkenés által nyerte el a püspöki tisztséget.

Kovács érsek köszönőbeszédében Kányádi Sándor verséből idézett: „Aki megért s megértet, egy népet megéltet." Kijelentette: Márton Áron pásztorbotját vette át, és a szentéletű püspök öröksége tiszteletre kötelezi. Áron püspök beköszöntő beszédéből idézte „meg kell tanulnunk, hogy egymásért munkát vállaljunk és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén".

Elmondta: olyan nagy kiterjedésű főegyházmegyében kezdi meg szolgálatát, amelynek a sokszínűség, a sokféleség a jellemzője.

„Együtt kell járnunk: megőrizve a saját kultúrát és identitást, de tiszteletben tartva a másságot, a mást, a másikat. Egymást tisztelve, megbecsülve és segítve, csak közösen és együtt tudunk Istennek tetszően dolgozni. Járjunk együtt!" – fogalmazott az érsek.

A szentmise után egyházi és világi személyiségek köszöntötték az új érseket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét helyettese, Semjén Zsolt olvasta föl. A kormányfő szerint nem vesztett az érvényességéből Márton Áronnak az az ismert útmutatása, hogy „akik őrhelyre állanak, éber figyelemre, és megsokszorozott munkára vannak kötelezve".

Mérföldkőnek nevezte, hogy a nemzeti összetartozás évében új érsek lép a főegyházmegye élére. „Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy széles körű tudásával és tapasztalataival mostantól már Erdély hitvalló püspökének egykori őrhelyén, és az általa kijelölt utat szem előtt tartva szolgálhatja az erdélyi katolikusok sokszínű közösségét" – fogalmazott levelében Orbán.

Erdő Péter bíboros-prímás köszöntésében rámutatott: a papnak, és főként a püspöknek az a feladata, hogy átérezze a rá bízott nép örömeit, gondjait, helyzetének nehézségeit és szépségeit, ugyanakkor képviselje Jézust. Mert ő a kereszténység igazodási pontja.
Klaus Iohannis román elnök üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsadó olvasta fel. Ebben az államfő Ferenc pápa tavalyi romániai látogatásán megfogalmazott üzenetét idézte, hogy tartsuk meg önazonosságunkat, de tegyünk meg mindent a jó együttélés érdekében. Iohannis kifejezte meggyőződését, hogy Kovács érsek ebben a szellemben végzi majd főpásztori munkáját, és biztosította a román állam támogatásáról.

Victor Opaschi román vallásügyi államtitkár beszédében megköszönte a leköszönő Jakubinyi érsek hozzájárulását ahhoz, hogy Románia a felekezetközi béke és együttműködés példaországa lehetett az elmúlt időszakban. Az államtitkár az új érseket is a román kormány támogatásáról biztosította.

Az új érsek első sajtótájékoztatóján elmondta: azt tartja a legnagyobb kihívásnak, hogy sikerüljön meghallgatni másokat, sikerüljön párbeszédet folytatni mindenkivel. Óriási felelősségnek és nagy kihívásnak nevezte azt, hogy Márton Áron püspök nyomdokain indul el.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a hét végén a Parma fidei – Hit pajzsa díjjal ismerték el tevékenységét Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetesnek. A kitüntetést Mádl Dalma, a néhai magyar államfő, Mádl Ferenc özvegye adta át. Ünnepi beszédet Latorcai János, az országgyűlés alelnöke mondott.