2024. április 24., szerda

Akadály helyett hátszél

Pristinának fel kell számolnia a százszázalékos vámilletéket – Kihasználatlan lehetőségek régiója a Nyugat-Balkán

Szerbia megfelelő helye minden külföldi beruházásnak, az üzleti légkör kedvez a befektetésnek, s ezt bizonyítják a hivatalos adatok is, jelentős adókedvezmények vannak érvényben a kutatásokat, technológiai fejlesztést, innovatív megoldásokat célzó beruházások terén – értékelte felszólalásában Londonban, a Nyugat-Balkánról szóló, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szervezett beruházási konferencián Ana Brnabić szerb kormányfő.

Ana Brnabić a szerbia lehetőségeket ismerteti Londonban, a nyugat-balkáni befektetési konferencián (Fotó: Beta)

Ana Brnabić a szerbia lehetőségeket ismerteti Londonban, a nyugat-balkáni befektetési konferencián (Fotó: Beta)

Mint hozzáfűzte, a számos kedvezmény és pozitív körülmény ellenére mégis az emberi erőforrás minőségében látja Szerbia legnagyobb vonzerejét. Az ország tavaly a kontinens legjobb helyének számított a közvetlen zöldmezős beruházások vonzása tekintetében – hívta fel a figyelmet Brnabić.

A miniszterelnök külön szólt a régióbeli kérdésekről is, a kereskedelemben fennálló problémákról. Kitért a koszovói adminisztráció tavalyelőtt meghozott döntésére, melynek értelmében százszázalékos vámilletékkel sújtotta a szerbiai és bosznia-hercegovinai termékeket. Arra szólította fel Pristinát, hogy szüntesse meg ezeket az illetékeket. Reményének adott hangot, hogy Albin Kurti új koszovói kormányfő – aki mellett a konferencián az ülésrend szerint éppen a szerb kormányfő foglalt helyet – még egyszer fontolóra veszi a vámokról szóló korábbi kormánydöntést, mert Brnabić szerint a régiónak nem a kereskedelmi kapcsolatoknak az akadályozása, hanem elősegítése lenne az érdeke. A nyugat-balkáni térség még rendkívül nagy lehetőségeket rejt, melyeket nem használ ki kellőképpen – mutatott rá Brnabić. Szerbia törekszik minél hatékonyabb infrastrukturális összeköttetést kialakítani a régióval, ugyanakkor a minischengen megteremtését is kiemelt fontosságúnak tartja – értékelte.

A szerb kormányfő Londonban, a nyugat-balkáni befektetési konferencia szüneteiben megbeszéléseket folytatott Matthew Palmerral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával, Suma Chakrabartival, az EBRD elnökével, valamint Zoran Tegeltijával, a boszniai minisztertanács elnöklőjével is.

Felszólalásában Kurti a regionális összeköttetések és az albán diaszpóra jelentőségére hívta fel a figyelmet, utóbbinak nagy jelentősége van a beruházások vonzásában – jegyezte meg, és közölte, hogy Koszovóban újabb befektetési hullám vette kezdetét. Edi Rama albán miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a régiónak egyetlen fontos autóútnak a kiépítésén kell dolgoznia: az Európai Unióba vezető útnak a megteremtésén. Véleménye szerint ez minden más beruházásnál lényegesebb projektumnak számít. A boszniai és montenegrói tisztségviselők is az együttműködés hívei, a Szerbiával való infrastrukturális összeköttetés fontosságát is kiemelték beszédeikben Londonban.