2024. március 29., péntek

Különadó az illegális vagyonra

Az Adóhivatal bárkit ellenőrizhet majd

A törvénytelen úton szerzett vagyonra 75 százalékos különadót szabnak majd ki. Az adóhatóságok bárkit ellenőrizhetnek – jelentette be Nebojša Stefanović belügyminiszter a köztársasági képviselőház napirendjén szereplő, a vagyon eredetének meghatározásával foglalkozó törvényjavaslat ismertetésekor.

Stefanović elmondta, arra a vagyonra rónak ki különleges adót, amivel kapcsolatban a tulajdonos nem rendelkezik bizonyítékkal, hogy törvényes úton jutott-e hozzá. Mindenekelőtt olyan mechanizmust állítanak fel és azokat a fizikai személyeket ellenőrzik majd, akik 3 év alatt 150 ezer eurónál nagyobb vagyont halmoztak fel.

– Természetesen ez nem zárja ki az Adóhivatal azon kötelességét sem, hogy figyelemmel kísérje, hogy a kisebb vagyon után is rendszeresen fizetik-e az adót – hangsúlyozta Stefanović. Elmondta azt is, hogy miután az Adóhivatal megállapítja, hogy a három év alatt felhalmozott vagyon értéke meghaladja a 150 ezer eurót, az érintett személy köteles bizonyítani a vagyon eredetét, és a bizonyítás költségei is őt terhelik.

A belügyminiszter elmondta, hogy az Adóhivatal kötelezettsége lesz, hogy bűnvádi feljelentést tegyen az illetékes ügyészségen, ha fennáll annak gyanúja, hogy valaki illegális úton jutott a vagyonához.

– Bárki vagyonának eredetét leellenőrizhetik, vagyis az ellenőrzéshez nem szükségszerű a gyanú megléte – hangsúlyozta.
Stefanović hozzátette ugyanakkor, hogy az Adóhivatal, a pénzügyminisztérium és a kormány kötelessége lesz figyelemmel kisérni, hogy a vagyonellenőrzés igazságos úton történjen.

Kovács Elvira (Fotó: Ótos András)

Kovács Elvira (Fotó: Ótos András)

A törvényjavaslat kapcsán felszólalt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője is. Elmondta, hogy a VMSZ véleménye szerint a törvényjavaslat jó, érthető és a 75 százalékos különadó azt is mutatja, hogy kellőképpen szigorú is. A vagyon eredetéről szóló törvény meghozatalának szükségességét majdnem húsz éve emlegetik, de meghozatalára nem került sor. Hangsúlyozta, a törvényelőírás minden polgárra vonatkozik, így a törvény nem alkalmazható szelektíven, és feltette a kérdést, hogyan fogják a gyakorlatban alkalmazni. Mert csak akkor igazságos a törvény, ha mindenkire vonatkozik, senkivel sem kivételez, és ezáltal erősíti az ország jogi rendszerét. Rámutatott arra is, hogy nem mellékes az sem, hogy jelentős összegeket hoz az állami költségvetésbe.

– Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy a törvény alkalmazásához szükség van a jogi alap lefektetésére, és ez időt igényel. Az Adóhivatalon belül szükség lesz egy külön szektor felállítására, valamint az alkalmazottak és a bíróság felkészítésére is – emelte ki Kovács Elvira, majd hangsúlyozta, hogy az illegálisan szerzett vagyon megadóztatása a korrupció elleni küzdelem kiváló fegyvere, ugyanakkor olyan mechanizmusokat állít fel a törvény, ami alapján a korrupciós úton szerzett vagyonra különadót számolnak el. A törvény kitér arra is, ha bebizonyosodik, hogy a vagyon bűncselekményből származik, az állam elkobozza.

Kovács Elvira rámutatott, az Európai Unió legutóbbi, 2019. évi jelentése szerint Szerbiában a korrupció gyökeret vert az élet több területén, és már aggasztó méreteket öltött. Mint a jelentésben kiemelik, erős politikai akaratra van szükség, hogy kiirtsák. Szerbiának sürgősen lépéseket kell tennie a korrupció felszámolása terén. A VMSZ parlamenti képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen törvény meghozatala azt bizonyítja, hogy ezen a téren megvan a politikai akarat.