2024. április 19., péntek

Arányos nyugdíjnövekedést ígérnek

2025-ig legalább 440 eurót kellene kitennie az átlagnyugdíjnak
Siniša Mali a belgrádi Bežanijska kosa városrész idősek otthonában (Fotó: Beta)

Siniša Mali a belgrádi Bežanijska kosa városrész idősek otthonában (Fotó: Beta)

Az államvezetés megtalálja annak a módját, hogy a nyugdíj az eddiginél gyorsabban növekedjen, azaz növekedése arányos legyen a gazdasági növekedéssel – ígérte Siniša Mali pénzügyminiszter ma a belgrádi Bežanijska kosa városrész idősek otthonában. Mint a Pénzügyminisztérium közleménye szerint látogatása során elmondta, Aleksandar Vučić államfővel éppen vasárnap beszélgetett arról, hogy a nyugdíj ne kizárólag a svájci modell szerint növekedjen. A Szerbia 2025 projektum megvalósításának okán az államvezetés a jövőben is felelősségteljesen áll hozzá a közpénzekhez, hiszen ez teszi lehetővé az új beruházások, továbbá az infrastrukturális projektumok megvalósítását – emelte ki Siniša Mali, emlékeztetvén, hogy 2020 elején a nyugdíj 5,4 százalékkal növekedett. Az átlagnyugdíj jelenleg megközelítőleg 230 euró, és az a cél, hogy 2025-ben 440 euró legyen – nyomatékosította Siniša Mali.

A Szerbia 2025 keretében 14 milliárd eurót terveznek fordítani a közlekedési és az egyéb infrastruktúra fejlesztésére, valamint a környezetvédelemre, és emellett az egészségügy fejlesztésére is marad, nevezetesen erre a területre 600 millió eurót terveznek költeni, taglalta a pénzügyi tárca vezetője, kiemelvén, hogy Szerbia a nyugdíjasoknak köszönheti gazdasági megerősödését.

A pénzügyminisztert Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter is elkísérte az idősek otthonába, megerősítvén, hogy az eddigi pénzügyi konszolidáció folyományaként öt év múlva az átlagbér eléri a 900 eurót, a nyugdíj pedig a 440 eurót.