2024. április 24., szerda

Támogatás a tehetséges hallgatóknak

Hetvennégy új ösztöndíjas – Újvidék város 10 egyetemistát támogat

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusán kiosztották az ösztöndíjszerződéseket a támogatást elnyert hallgatók részére, valamint az elismerő okleveleket a 2019/2020-as tanévben kiemelkedő eredményeket elért egyetemisták számára, valamint köszönő oklevélben részesültek a tehetségek ösztöndíjazását támogató egyetemen kívüli intézmények képviselői.

Dr. Zoran Milošević, a tartományi felsőoktatási és kutatási titkár a fiatalok támogatásának fontosságát hangsúlyozta.

– A mi jövőnk ezekkel a fiatalokkal kezdődik. Támogatnunk kell őket, hisz csakis a szellemi tőke építheti fel a biztos alapú jövőt.

A tartományi kormány Újvidék önkormányzatával közösen több komoly, a felsőoktatást érintő beruházásban is részt vett az utóbbi években, ilyen volt az egyetemi kampusz felújítása és a Tudományos-Technológiai Park átadása is.

Az újvidéki önkormányzat ez alkalommal tíz kiemelkedő eredményű diákot támogat havi 17 000 dinárral a 2019/2020-as tanév folyamán. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta, az Újvidéki Egyetemnek és a városi önkormányzatnak kiváló az együttműködése.

Irena Čučković újságírást tanul a Bölcsészettudományi Karon. A támogatást 9.97-es átlagának köszönheti:

– Az ösztöndíj sok terhet vesz le az egyetemisták válláról, kevesebbet kell aggódnunk a kiadásokon, nem terheljük a szüleinket, és ezért jobban tudunk a tanulmányainkra koncentrálni – mondta el a fiatal egyetemista.

A tehetséges hallgatók ösztöndíjazását végző alapítvány az 1992-es megalapítása óta 1300 ösztöndíjat osztott ki az újvidéki egyetemi karok valamelyikén tanuló hallgatók számára. Az idén 74 ösztöndíj került kiosztásra ettől az alapítványtól. Dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović, az Újvidéki Egyetemen oktatási rektorhelyettese és dr. Radomir Malbaša, az alapítvány elnöke az ünnepség során megköszönték a támogatónak a segítséget. Az alapítvány támogatói: Újvidék önkormányzata, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság, az Informatika Közvállalat, a DDOR Novi Sad Biztosítóház, az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS).