2024. április 25., csütörtök

Megkezdte látogatását az IMF

A gazdasági tevékenység növekedése tavaly 4,2 százalékos volt

A Szerbiai Nemzeti Bankban megtartott plenáris üléssel vette kezdetét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének péntekig tartó látogatása, amelynek során elsősorban az aktuális költségvetési mutatókat, továbbá a monetáris és a makrogazdasági folyamatokat vizsgálják felül a felek, külön figyelmet fordítva az elkövetkező időszakkal kapcsolatos előrejelzésekre. Az IMF a 2018 júliusában megkötött tanácsadói egyezmény keretében megfogalmazott tevékenységsor okán tartózkodik Szerbiában, ellenőrizvén, hogy a hazai gazdasági reformok a tervezettekkel összhangban alakulnak-e. Az aktuális szerződés Szerbia és az IMF között 30 hónapra szól, azaz 2021 januárjáig érvényes. Az együttműködési program, melyet a PCI (Policy Coordination Instrument) koordinációs testület támogat, kizárólag tanácsadói jellegű, vagyis nem irányozza elő az anyagi eszközök felhasználását. Az államvezetés korábbi elmondása szerint az országnak elsősorban azért van szüksége a pénzintézettel való együttműködésre, mert ezáltal megteremtheti annak a biztonságnak a vélelmét, amely fontos a külföldi befektetők számára.

Az IMF képviselete a központi bankban Jan Kees Martijn küldöttségvezetővel (Fotó: Beta)

Az IMF képviselete a központi bankban Jan Kees Martijn küldöttségvezetővel (Fotó: Beta)

A Jorgovanka Tabaković bankkormányzó és a Jan Kees Martijn küldöttségvezető vezetésével megtartott egyeztetés után a felek kijelentették, hogy folytatni kell az eddigiekben eredményesnek bizonyuló intézkedések végrehajtását. A jegybank eddig minden reformcélt teljesített, immár több mint hét éve hozzájárul az ország gazdasági stabilitásának a megőrzéséhez, és a jövőben is támogatja az országos gazdaságpolitika végrehajtását – emelte ki a Beta hírügynökség szerint Jorgovanka Tabaković, leszögezvén, hogy az SZNB nem vált irányt, a továbbiakban is a stabilitás őrzője marad, valamint vezető szerepet kíván betölteni az innovációk tekintetében. A jegybank intézkedéseinek köszönhetően az inflációt immár hetedik éve sikerül ellenőrzés alatt tartani – emelte ki a bankkormányzó, rámutatva arra, hogy a múlt év végén az évközi infláció 1,9 százalékot tett ki, és ugyanennyi volt az infláció éves átlaga is. A problematikus hitelek arányát 4,1 százalékra csökkentették, ami azt jelenti, hogy az említett probléma rendezése érdekében tett intézkedések foganatosításának kezdete óta 80 százalékkal csökkent a problematikus hitelek aránya – áll a központi bank közleményében, kiegészítve azzal, hogy az IMF képviselőire mély benyomást gyakoroltak az említett mutatók.

– Azokat a tényezőket is elemeztük, amelyek mentén a szerbiai gazdaság növekedése minden elvárást felülmúlt. Becslésünk szerint a gazdasági tevékenység növekedése tavaly 4,2 százalékos volt, ennek köszönhetően Szerbia azon kevés országok közé tartozik, amelyek növekedése felülmúlt minden év közbeni előrejelzést. A GDP az év negyedik harmadában 6,1 százalékkal nőtt. Ezzel Szerbia jelentősen hozzájárult a nyugat-balkáni térség növekedéséhez. Országunk egyike azon kevés országoknak, amelyekben a kivitel 2019-ben növekedett az előző évhez viszonyítva. Azt is fontos kiemelni, hogy a dináralapú megtakarítások tavaly 30 százalékkal növekedtek, ez pedig a hazai valuta iránti bizalom bizonyítéka. A dináralapú megtakarítások 2012-től idáig az ötszörösére növekedtek – taglalta Jorgovanka Tabaković.

Az SZNB közleménye szerint az IMF küldöttsége a kis- és a közepes vállalkozások támogatásának céljával kidolgozott dináralapú hitelek programjáról is elismerően szólt.

A nap folyamán az IMF küldöttsége Siniša Mali pénzügyminiszterrel is tárgyalt.