2024. április 25., csütörtök

Biztonságot a fiataloknak

Konferenciát tartottak Zentán a reprodukciós egészségmegőrzésről

Békéscsaba és Kecskemét után múlt pénteken Zenta volt a harmadik állomása A reprodukciós egészség megőrzése című továbbképző-konferenciának, amelyet a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, a Diczfalusy Alapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, a zentai Egészségügyi Középiskola és a Zentai Közkórház szervezett meg.

A konferencia dr. Bártfai György előadásával kezdődött (Fotó: Gruik Zsuzsa)

A konferencia dr. Bártfai György előadásával kezdődött (Fotó: Gruik Zsuzsa)

A rendezvény elsősorban biológiatanároknak és osztályfőnököknek szólt, de sokan mások is jelen voltak, köztük zentai szülész-nőgyógyászok, a zentai önkormányzat képviseletében Lőrinc Csongor szociális és egészségvédelmi ügyekkel megbízott tanácstag, illetve dr. Párducz László, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórházának adai származású szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa, aki egyben a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke.

A rendezvénynek a zentai Egészségügyi Középiskola adott otthont. A jelenlévőket előbb Nagy Abonyi Zoltán igazgató, majd dr. Jung Erzsébet családorvos, végül dr. Slobodan Živković, a zentai Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa köszöntötte. Nagy Abonyi Zoltán lapunknak elmondta, az iskola számára nagyon fontos, hogy házigazdája lehet a rendezvénynek, hiszen az összejövetel a fiatalok számára aktuális kérdéseket feszeget:

– Iskolánk egyik célja az egészséges életmódra való ösztönzés, amit szívügyünknek tartunk, ebbe a témakörbe illeszkedik bele ez a konferencia is. Dr. Slobodan Živković fölkérésére adtunk otthont a konferenciának, aki nagyon fontos partnerünk. Szeretnénk még jobban elmélyíteni a kapcsolatot a zentai kórházzal, illetve azon belül a szülészeti osztállyal is. Emellett érdemes a tanárok tudását is fölfrissíteni a reprodukciós egészség védelméről, és az is fontos, hogy korszerű információkat adjanak tovább a diákoknak. Bízunk benne, hogy a konferencia hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok elkerüljék a nem kívánt terhességet és az egészségügyi problémákat, amelyek a tudatlanságukra vezethetők vissza.

A konferencián a jelenlévők olyan előadókat hallgathattak meg, mint dr. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke és a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának nyugalmazott professzora, dr. Virok Dezső, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetének egyetemi docense, dr. Deák Judit professzor emerita, a mikrobiológiai molekuláris diagnosztika szakértője, dr. Devosa Iván, a kecskeméti Neumann János Egyetem Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Kutatócsoportjának vezetője, illetve Nagy Gábor Dániel, az SZTE habilitált egyetemi docense, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársa.

Dr. Bártfai György lapunknak elmondta, hogy a konferencia célja a reprodukciós egészség megőrzéséről szóló ismeretek eljuttatása a biológiatanárokhoz, akik ezt a tudást továbbadják a diákjaiknak. Mint mondta, azért a biológiatanárokat választották célközönségnek, mert a diákok kérdéseinek megválaszolásához olyan biológiai alapműveltségre van szükség, ami egy történelem- vagy földrajztanártól nem várható el. A konferencia jelentőségéről elmondta, hogy a rendezvénysorozatra és a biológiatanárok fölkészítésére azért van szükség, mert megnőtt a nemi élet kezdete és az első gyerek vállalása közötti időtartam:

– Ma akár 10-15 év is eltelhet a kettő között. Ez alatt az idő alatt megfelelő fogamzásgátlásra és a szexuális úton terjedő betegségek elleni megfelelő védekezésre van szükség. Ennek hiányában ugyanis előfordulhat, hogy később az illetőnek azért nem lehet gyereke, mert volt már egy szexuális úton szerzett betegsége, vagy mert volt egy-két terhességmegszakítása.

Hozzátette, hogy az eddigi visszajelzések alapján a biológiatanárok elégedettek a rendezvénnyel, az előadásokat követően sem hagyják a diákokat magukra: az előadások teljes anyaga hozzáférhető számukra az interneten.