2024. március 29., péntek

Készülődés a felvételire

Szombaton elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács felvételi felkészítője

Szombaton a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban elkezdődtek azok az ingyenes felkészítő órák, amelyek célja, hogy a vajdasági magyar érettségizőket minél jobban felkészítsék a szerbiai egyetemek/főiskolák felvételi vizsgáira. A felkészítőre az MNT diákportálján, a breki.mnt.org.rs honlapon lehetett regisztrálni. A program részleteit De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a felkészítő órák kezdete előtt ismertette lapunknak.

Regisztráció a felkészítő órák kezdete előtt (Fotó: Gergely Árpád)

Regisztráció a felkészítő órák kezdete előtt (Fotó: Gergely Árpád)

– Az MNT 2011-ben indította el felkészítő programját, azzal a céllal, hogy a vajdasági magyar érettségiző diákok a felvételit minél jobb eredménnyel tegyék le, és minél nagyobb felkészültséggel érkezzenek meg az egyetemre. A regisztráció a felkészítő programra a Breki portálon keresztül történt, amelyen a diákok megadták az adataikat és bejelölték a tizennégy tantárgyból azt a kettőt, amelyből felkészítést szeretnének kapni. Ezt követően a portálon keresztül felvették a kapcsolatot felkészítő tanáraikkal, és az első feladatsorokat is megkapták. Az első személyes találkozás és a tantermi foglalkozások ma kezdődnek. Az idén 172 diák regisztrált a portálon, és 85 diák jött el a foglalkozásokra, Vajdaság egész területéről. A szórványból buszokat indítottunk, hogy a diákok zökkenőmentesen tudjanak eljönni Szabadkára. A felkészítő program nagy segítség a diákok számára, ugyanis a visszajelzések azt mutatják, hogy a résztvevők bejutnak az általuk megcélzott felsőoktatási intézményekbe – nyilatkozta De Negri Ibolya.

A felkészítő órákon részt vevő diákokat a gimnázium dísztermében De Negri Ibolya köszöntötte, majd Muhi Melinda, az MNT felsőoktatási referense bemutatta nekik a Breki portált. A Vajdasági Ifjúsági Fórum, a Vajdasági Magyar Diákszövetség, valamint a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér önkéntesei csapatépítő játékokat tartottak a diákok számára. Végül a végzősök felkészítő tanáraikkal a tantermekbe vonultak, és megkezdték a felkészülést a felvételire. A következő foglalkozást március 14-én tartják meg.