2024. április 20., szombat

Világhírű sebész operált Zentán

Dr. Amjad Parvaiz laparoszkópos vastagbélműtéteket végzett a Zentai Közkórházban

Dr. Amjad Parvaiz pakisztáni származású, Londonban élő sebész, a laparoszkópos kolorektális sebészet világhírű szakembere tegnap a Zentai Közkórházban három vastagbélműtétet végzett el egy workshop keretében, amelyet mintegy hatvan szerbiai és külföldi sebész követett kivetítőn keresztül. A jelentős eseményre az egészségügyi minisztérium által 2018-ban elindított Lapserb program keretében került sor.

A nagy közösségi térben mindenki végigkövethette a műtéteket(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A nagy közösségi térben mindenki végigkövethette a műtéteket(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Lapserb nemzeti programot azzal a céllal indították el, hogy minél több sebész elsajátítsa a minimálisan invazív műtétek elvégzésének folyamatát. Nagy-Britanniában egy hasonló program kiváló eredményeket produkált a laparoszkópos kolorektális sebészet terén, így a minisztérium dr. Amjad Parvaiz professzort, az EARCS (robotos kolorektális sebészet európai akadémiája) igazgatóját kérte fel a szerbiai Lapserb program vezető oktatójának. A program révén dr. Amjad Parvaiz az utóbbi években több műtétet is végzett a szerbiai nagyvárosok kórházaiban, továbbképezve a szerbiai sebészeket, tegnap pedig Zentán is sor került egy ilyen eseményre.

A laparoszkópos vastagbélműtéteket dr. Amjad Parvaiz vezette a zentai kórház sebészeivel együttműködve, és kivetítőn keresztül mintegy hatvan szerbiai és külföldi sebész nézte végig. Az eseményen jelen volt dr. Vickó Ferenc, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, aki elmondta, nagyon fontos a laparoszkópos minimál invazív sebészet elsajátítása, ugyanis a páciensnél sokkal gyorsabb gyógyulást eredményez, és sokkal kisebb fájdalommal is jár, mint egy hagyományos műtét.

– A minisztérium 2018-ban kezdte meg a Lapserb programot, és ennek részeként került sor Zentán is erre a workshopra. A programnak az a küldetése, hogy ne csak Belgrádban, Kragujevacon, Nišben, vagyis ne csak a nagy központokban legyen elérhető a színvonalas sebészeti kezelés, hanem a regionális kórházakban is megfelelő ellátást tudjunk biztosítani. Ennek érdekében dr. Zlatibor Lončar szerbiai egészségügyi miniszter arról írt alá szerződést dr. Amjad Parvaiz professzorral, hogy fő instruktorként tanítsa be a szerbiai sebészeket. Így Zentán is jelen volt több instruktor, hogy továbbvigyék a tudást. Jelenleg ott tartunk, hogy Szerbiában a sebészeknek mintegy három-négy százaléka tud kolorektális műtétet laparoszkóppal végrehajtani, és ezt a számot szeretnénk megtízszerezni, hogy jelentősen javítsunk a szerbiai egészségügyi ellátás minőségén.

Dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója hangsúlyozta, hogy a zentai kórházban 1995-ben végezték el az első laparoszkópos műtétet prim. dr. Farkas Emil vezetésével, és az intézmény akkor vált oktatókórházzá.

– Mindenképp ezen az úton szeretnénk továbbhaladni, azért szeretnénk ezt folytatni, hogy minél jobb eredményeket produkáljunk, és ehhez nagyban hozzásegít ez a workshop is, amelyre Szerbiából és külföldről is sok sebészt meghívtunk – emelte ki az igazgatónő.

Prim. dr. Farkas Emil, a Zentai Közkórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott, hogy amikor huszonöt évvel ezelőtt bevezették a laparoszkópos műtéteket, a laparoszkópos sebészet úttörői voltak, és azóta közel tízezer ilyen műtétet végeztek el.

– Ma már szinte minden hasi műtétet laparoszkóppal végzünk. Szerencsére olyan felnövekvő és kitanult generációnk van, amely ért hozzá, szereti csinálni, és megfelelő eszközünk is van hozzá. Már odáig fejlődött a technika, hogy a sürgős műtéteket is el tudjuk végezni, vagyunk hozzá elegen. Óriási előrelépés ez a vastagbélsebészeti laparoszkópos műtéti technika. Mi ezt eddig is tudtuk, már korábban elsajátítottuk, de nem voltak hozzá eszközeink. Annak idején, amikor tizenöt-húsz évvel ezelőtt az elsőt elvégeztük, akkor a műtéthez szükséges egyszer használatos eszközöket a betegeknek kellett megvásárolniuk, ugyanis a biztosító nem finanszírozta. Óriási előrelépés, hogy ezeket az egyszer használatos eszközöket, amelyek igen drágák, a biztosító megtéríti a kórháznak. Ez olyan lendületet adott az ügynek, ami miatt ezzel a területtel sokat kell foglalkozni, ezért fontos ez a workshop is, amelyre a Szerbiai Sebésztársaság sok orvosa eljött, és végignézte a műtétet. A műtét idejére közvetlen kapcsolatot biztosítottunk a műtővel, tehát mindenki láthatta, hogyan dolgozik dr. Amjad Parvaiz professzor, és közben lehetett kérdezni, ha valakit valami érdekelt, meg lehetett állni – mondta dr. Farkas Emil.

Dr. Amjad Parvaiz professzor a műtétek előtt kifejtette, nagy öröm számára, hogy a Lapserb program instruktoraként taníthatja a szerbiai orvosokat.

– Ezúttal nem egy nagyvárosban, hanem Zentán, egy regionális kórházban taníthattam a fiatalokat. A Lapserb programot nagyon fontosnak tartom, hiszen ezáltal a fiatal orvosok helyben, saját munkaközegükben sajátíthatják el a műtét folyamatát. Régen ezért a tudásért külföldre kellett utazni, Nyugat-Európába, most pedig az ilyen worshopok révén házhoz jön a tudás. Nagy fejlődés ez Szerbiában, aminek az eredménye kézzelfogható lesz, és elsősorban a páciensek fogják megérezni a változást – magyarázta a szakember.

A műtéteket megelőzően a könyvtárteremben fogadták a vendégeket, és ott helyezték el a kivetítőket is. Dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója és dr. Miodrag Mrkšić sebész főorvos is ott köszöntötte a sebészeket és a többi meghívott vendéget, köztük Czegledi Rudolfot, Zenta község polgármesterét is.