2024. április 24., szerda

Mi történt a Nagy-Trianon-kastélyban?

Az Európa Kollégiumban legutóbb megtartott közéleti esten a bennlakók Német Klaudió előadását hallhatták Mi történt a Nagy-Trianon-kastélyban? címmel. Az előadás után a kollégium dísztermében elbeszélgettünk az előadóval: – Előadásom címe elég sokat elmond, azokra az okokra próbáltam rámutatni, amelyek miatt el lettünk szakítva az anyaországtól, arra, hogy mi történt konkrétan a Trianon kastélyban. Külön figyelmet szenteltem arra, hogy az ott történteknek milyen hatása volt a civil lakosságra és, hogy hogyan tekintsünk nemzeti tragédiáinkra – magyarázta a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos hallgatója, a PROKON szervezet alapító tagja.

Kiss Szabolcs felvétele

Kiss Szabolcs felvétele

– Mekkora érdeklődés övezi ezt a témát a fiatalok körében?

– Különösen most, a centenárium évében nagy az érdeklődés, főleg a külhoni fiatalság körében. Érdekli őket az, hogy miért kell ebben a kedvezőtlen helyzetben élniük – válaszolta.

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság és a Moravicai Monográfiai Helytörténeti Egyesület aktív tagja elmondta azt is, hogy számára mindig öröm az Európa Kollégiumba eljönni. A hallgatóság nagy része az első előadását is nagy érdeklődéssel figyelte, ezért most, másodszori látogatása során már ismerős diákokkal is találkozott.