2024. április 20., szombat

Enyhül az influenzajárvány

Elsősorban a gyerekek voltak betegek Topolyán

Az influenza, illetve az általa okozott járvány jelenléte általában decemberben üti fel a fejét, és február közepén tetőzik. Ugyanez volt a helyzet Topolyán is, ahol leginkább a gyerekek voltak az érintettek a nyilvántartásba vett adatok alapján. Dr. Varga Líviától, a Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekosztályának főorvosától megtudtuk, hogy a községbeli rendelőkben januárban, a téli iskolai szünet után növekedett meg jelentősen a páciensek száma.

- Meglátásunk szerint jókor érkezett, és teljesen indokolt volt a járvány okozta kényszerpihenő bevezetése a tanintézményekben. Mi a rendelőkben nagyon is éreztük a pozitív hatását, fellélegeztünk, ami a kis páciensek jelenlétét illeti. Az idén is nagyon sok diák kényszerült arra, hogy otthon maradjon, helyenként fél osztályok hiányoztak, volt olyan bölcsődés csoport, amelyben a 20 gyermekből csupán három volt egészséges – hallottuk a doktornőtől, mint ahogy azt is, hogy ebben a pillanatban nem lehet előre tudni a hétfői iskolakezdés hatását a járványra, illetve a megbetegedések számára.

- Mint a korábbi években, így az idén is az influenza tünetei közé tartozik a hőemelkedés, illetve a magas láz, a fáradékonyság és az izomfájdalom. Ami ezúttal pozitívum, hogy a korábban tapasztalt szövődményeivel csak elvétve szembesültünk, mondjuk középfülgyulladással – nyilatkozta a topolyai egészségház gyermekorvosa. Az influenza Topolyára vonatkozó statisztikáit a szabadkai Közegészségügyi Intézet tartja nyilván. Az intézmény járványügyi szakorvosa, dr. Nebojša  Bohucki elmondta, hogy az idén  az Észak-bácskai körzet lakosságának számarányait figyelembe véve Topolyán magas volt a megbetegedések száma.

- Január első felében 196 influenzás tünettel kezelt beteget tartottunk nyilván az Észak-bácskai körzetre vonatkozóan. Január utolsó napjaitól február 16-áig 1003 megbetegedést jegyeztünk, ez gyakorlatilag ötszöröse a néhány héttel korábban jegyzettnek. Topolyára vonatkozóan január első felében 97 megbetegedésről kaptunk jelentést, február első hetében 137 további influenzás beteg fordult kezelőorvosához, a múlt héten pedig 112. Az Észak-Bácskában regisztrált influenzás megbetegedések 37 százalékát tette ki a Topolyán nyilvántartottak száma, ami,  átlagon felüli arány, hiszen a régió összlakosságának 18 százalékát teszi ki a községben lakók száma – tudhattuk meg a járványügyi szakorvostól, aki hozzátette azt is, hogy ez nem számít kirívó adatnak, hiszen a járványt illetően nincsenek törvényszerűségek.

- Az adatokat figyelembe véve tisztában kell lennünk azzal is, hogy van olyan eset, amikor a páciensnek az időszakra egyébként jellemző felső légúti fertőzése van, ami orrfolyással, lázzal jár ugyan, de nem számít influenzának. Ezekből az esetekből sokkal többet tartunk nyilván, legalább négyszer több páciensnél állapítottak meg az orvosok ilyen jellegű megbetegedést. A statisztikáink azt mutatják, hogy február közepén tetőzik az influenza, és a felső légúti megbetegedések idénye, és hogy utána már lecsengőben lesz az ilyen tünetekkel jelentkező pácienseink száma – tudtuk meg a járványügyi szakembertől, aki szintén megerősítette, hogy indokolt volt az iskolai kényszerszünet.

Az idén egyébként Topolya községbe 1300 ingyenesen igényelhető influenza elleni oltóanyag érkezett, és az arra jogosult polgárok rövid idő alatt felvették a rendelkezésre álló adagokat. A járványügyi szakember hozzátette még, hogy ebben az időszakban fokozottan oda kell figyelni a rendszeres higiéniára, a szappannal való kézmosásra, a szervezet jótékony pihentetésére, továbbá a változatos táplálkozásra is gondot kell fordítani, mint ahogy rajta keresztül a megfelelő kalória-, fehérje- és vitaminbevitelre.